Holokauszttagadásért elítélt exjobbikossal kampányol a Fidesz Debrecenben

2021.09.16. 17:49

Holokausztttagadásért ítéltek el egy férfit, aki Debrecenben a Fidesz Stop Gyurcsány! Stop Karácsony! népszerűsítette és korábban a Jobbik tagja volt. (Cikkünk megjelenése után olvasónk tájékoztatott minket arról, hogy Ágoston Tibor azelőtt, a 2000-es években a Fidesz Munkástagozatának megyei elnöke is volt – a szerk.)

 A Debreciner vette észre azt a videót, amelyben Ágoston Tibor a petíció aláírására szólít fel. Szerdán posztolták a debreceni Fidesz oldalán.

A bejegyzés mellé a fideszesek azt írták: még ők is meglepődtek rajta, hogy a volt jobbikos csatlakozott a kampányukhoz.  Azt viszont már nem említették meg, hogy ő volt az első Magyarországon, akit jogerősen is elítéltek holokauszttagadásért a bíróságon. 

A férfit a Debreceni Törvényszék  2016. március 30-án ítélte el nemzeti szocialista rendszerek bűneinek nyilvános tagadása miatt. 

Ágoston Tibor 2014 januárjában, amikor hollókamuként és hollókasztként beszélt a holokausztról egy nyilvános debreceni rendezvényen, megvalósította a nemzeti szocialista rendszerek bűneinek nyilvános tagadása bűntettét

– áll az erről szóló bírósági iratban. Ágoston Tibor – aki akkor önkormányzati képviselő is volt – 2014. január 12-én a Jobbik debreceni alapszervezetének a Don-kanyarnál elhunyt katonákról való megemlékezésén beszélt. Később azzal védekezett, hogy csak szerencsétlenül fogalmazott a beszédben, de ezt a bíróság nem fogadta el. 

Ágoston Tibor másik ismert ügye az volt, amikor egy roma fiatal támogatása ellen szólalt fel a debreceni közgyűlésben, és azt emlegette, hogy létre kellene hozni egy felzárkóztató programot a romáknak Rostás Winnetou néven.