Fürjes Balázs a nagykörúti biciklisávok megszüntetését és a lámpák átprogramozását sürgeti

2021.09.16. 13:04

Túl sok a hirtelen, egy időben bevezetett útlezárás, forgalomkorlátozás, sávlezárás. Túl sok keresztmetszet lett túl szűk egy időben, ami megbénítja a forgalmat. Ezt valamennyi közlekedő tapasztalhatja Budapest útjain, ha tenni nem is sokat tud ellene.

A Miniszterelnökség Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkára viszont úgy véli, lehet, sőt kell is cselekednie, mivel szerinte a helyzet már tarthatatlan, és okkal dühösek az emberek, akik – saját bevallása szerint – sokan keresték meg őt az ügyben. Fürjes Balázs ezért szakértőket és itt élőket meghallgatva több javaslattal állt elő.

Ezek valójában a budapestiek javaslatai, én csak postás vagyok

– hangoztatta közösségi oldalán közzétett videójában, amelyben javaslatait 3 pontban foglalta össze:

  1. Arra kéri a városvezetést, hogy legalább az egyidejűleg zajló felújítások idejére, a közlekedési káosz felszámolásáig szüntesse meg a járdák és autóssávok helyére fölfestett biciklisávokat. Ahogy fogalmaz, „a gigadugók eltűntéig” feltétlenül szükség lenne a sáv- és járdalezárások megszüntetésére. Közeleg a hideg és csapadékos idő, eleve sokkal kevesebben kerékpároznak a Nagykörúton, mint ahányan autóznak, villamosoznak, gyalogolnak, a rossz idővel pedig még kevesebb lesz a biciklis – érvel a kormányzati politikus.
  2. Javasolja, hogy állítsák vissza a Nagykörúton a villamosbarát jelzőlámpaprogramot, ami 350 ezer villamossal utazó budapesti életét könnyítené meg. Ha az első kérésre vevő lenne a városvezetés, akkor az iskolakezdésre időzített átprogramozásnak amúgy sem lenne semmi haszna – tette hozzá. 
  3. A lámpabeállítás módosítását kezdeményezi a Blaha Lujza téren is, ahol a Népszínház utcából a Nagykörútra kihajtókat gyakran blokkolja a feltorlódó kocsisor, több lámpaváltást is végig kell várniuk. Ez átgyűrűzik a Rákóczi út kereszteződésére is, amitől végképp megbénul a tér forgalma. 

A kormánypárti politikus ezért arra kéri a főpolgármestert, hogy tegye félre a pártpolitikai szembenállást, és a budapestiek érdekében fontolja meg javaslatait, amelyeknek köszönhetően szerinte már holnaptól fellélegezhetne a város.