Leszakad az ég, viharokkal tör ránk az igazi ősz

2021.09.16. 06:33

A Tiszántúlra és északkeletre összpontosulnak a vastagabb felhők, máshol a sok fátyol- és gomolyfelhő mellett több-kevesebb napsütés valószínű – olvasható az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzésében.

Mint írják, csütörtökön a nap első felében kevés helyen, délutántól már elszórtan, nagyobb számban a Dunántúlon alakulhat ki zápor, zivatar. Estétől tovább növekszik majd a csapadékhajlam. A déli, délnyugati szél élénk, főleg a déli megyékben, illetve az Alföldön időnként erős lesz. A legmagasabb nappali hőmérséklet 25 és 31 fok között várható. Késő estére 16 és 23 fok közé hűl le a levegő.

Több és vastagabb felhőzetre az ország északnyugati, északi felében számíthatunk, és csapadékra is ezeken a tájakon lesz nagyobb az esély. Az északnyugatira forduló szél a Dunántúlon hajnalban néhol megélénkül. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 13 és 18 fok között alakul.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat 13 megyére adott ki elsőfokú figyelmeztetést zivatar miatt, egy megyében pedig felhőszakadás miatt is figyelmeztetnek.

Veszélyjelzés csütörtökön
Veszélyjelzés csütörtökön
Fotó: Országos Meteorológiai Szolgálat

Pénteken általában közepesen vagy erősen felhős lesz az ég, majd délutántól északnyugat felől határozottan csökken a felhőzet. Sokfelé várható ismétlődő jelleggel eső, zápor, néhol zivatar, majd délutántól egyre keletebbre húzódik a csapadékzóna. A délnyugati, majd északnyugati szél megélénkül, több helyütt megerősödik. Délután 19–26 fok várható, a tartósabban csapadékos részeken mérhetjük az alacsonyabb, a délkeleti tájakon a magasabb értékeket.

A meteorológiai szolgálat ezen a napon is figyelmeztet: egy megyében eső miatt van elsőfokú figyelmeztetés érvényben, 14 megyében pedig zivatar miatt adtak ki veszélyjelzést. Mint írják, ezekben a megyékben elsődleges veszélyforrást a villámlás jelent, emellett esetenként szélerősödés, jégeső előfordulhat.

Veszélyjelzés pénteken
Veszélyjelzés pénteken
Fotó: Országos Meteorológiai Szolgálat

Szombaton a gomoly- és fátyolfelhők mellett általában többórás napsütésre számíthatunk. A legtöbb gomolyfelhő északkeleten és délnyugaton valószínű, arrafelé futó zápor nem kizárt. Hajnalban pára-, ködfoltok lehetnek. Több helyütt megélénkül, néhol megerősödik az északnyugati szél. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 6 és 14, a legmagasabb nappali hőmérséklet 21 és 25 fok között alakul.

Vasárnap változóan felhős idő valószínű, az ország nagy részén többórás napsütéssel. A legtöbb felhő a nyugati, délnyugati megyékben valószínű. Főleg arrafelé fordulhat elő kisebb eső, záporeső. Időnként megélénkül az északkeleti, keleti szél. A hajnali 5–13 fokról általában 18–25 fokig emelkedik a hőmérséklet.

Vasárnap éjjel, hétfőn délelőtt átmenetileg erősebben megnövekedhet a felhőzet. Jelentős bizonytalanság mellett összefüggő csapadékrendszer vonulhat nyugatról kelet felé napközben. Megélénkül, helyenként megerősödik az északi, északnyugati szél. Hajnalban 5–13, délután 15–22 fok valószínű.

Kedden változóan felhős időre van kilátás, többórás napsütéssel. Számottevő csapadék nem várható. Többnyire mérsékelt marad a légmozgás. Hajnalban 3–10, a délutáni órákban 15–20 fok valószínű.

Szerdán a többórás napsütés mellett változóan felhős lesz az ég. Néhol kisebb zápor előfordulhat. Többnyire mérsékelt marad a légmozgás. A hajnali 1–10 fokról délutánra 15–20 fokra melegszik fel a levegő.

Fájhat a fejünk

Az Időkép orvosmeteorológiai előrejelzése szerint csütörtökön még nem érkezik front a térségünkbe, ugyanakkor fülledtebbé válik a levegő, helyenként záporok, zivatarok alakulhatnak ki, környezetükben felerősödhetnek az asztmások panaszai. Emellett fejfájás, migrén, fáradtság, tompaság jelentkezhet, illetve a szeles időben nyugtalanabbak, ingerültebbek lehetünk.

Péntektől többfokos lehűlés jön, a frontérzékenyekre megterhelő időszak vár. Erősítsük immunrendszerünket, fogyasszunk elegendő mennyiségű vitamint – írják.

Behavazik a szomszédoknál

Az Időkép beszámol arról is, hogy egy napra beköszönt a tél az Alpok térségébe. Vasárnap a 2000 méter feletti csúcsokon jelentős havazás fehérítheti ki a tájat, derül ki a Síelők.hu előrejelzéséből. Ezeken a területeken 20-30, 3000 méter felett pedig néhol akár 30-50 centiméter hó hullhat.

Szlovákia területén, a Magas-Tátrába a legfrissebb előrejelzések szerint hétfőn érkezhet meg az első nagyobb havazás. Itt a legmagasabb csúcsokon 10-20 centiméter hó eshet a jövő hét első napján.