MOK: túlzás volt bilincsbe verni a hálapénzt elfogadó orvost

2021.09.17. 15:15

Levelet írt az országos rendőrfőkapitánynak a Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnöke, miután a minap  bilincsben vezettek el két orvost, mert a rendőrség szerint alapos a gyanú, hogy hálapénzt fogadtak el.

Ebben az ügyben írt levelet a MOK elnöke Balogh János altábornagy országos rendőrfőkapitánynak. Mint ahogy a levélben fogalmaznak, az orvosi grémium továbbra is törekszik a hálapénz felszámolására és büntethetőségére, ugyanakkor a rendőrség munkatársait ara kérik, 

a feleslegesen megalázó és megszégyenítő intézkedések alkalmazásától tekintsenek el.

Megkeresésükben ugyanakkor kérik, hogy miután a hálapénz adása és elfogadása egyaránt bűncselekmény, ennek tudatosítása érdekében a vesztegetői oldal elleni fellépés is kapjon nyilvánosságot – olvasható a MedicalOnline oldalán.

A rendőrségnek nem ez a legutóbbi fellépése az orvosok ellen. Az Index ma számolt be arról a 71 éves szabolcsi háziorvosról, akit rendelőjében fogtak el, mivel oltás nélkül osztogatta a védettségi igazolványokat, azonban arról, hogy az orvos fogadott-e el bármi ellenszolgáltatást a hamis okmányokért, vagy pusztán „emberbaráti szeretetből” hamisított, a megyei rendőrkapitányság nem tudott információkkal szolgálni.