Egybecsomagolták a nagy fővárosi cégeket

D MTZ20210504020
2021.09.17. 10:53 Módosítva: 2021.09.20. 15:35

Szeptember 1-jével megszűnt a Fővárosi Közterület-fenntartó, a Főkert, a Budapesti Temetkezési Intézet, a Főkétüsz és a Főtáv, mindezek jogutóda egy nagy fővárosi holding, melyet augusztus 31-én BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. néven jegyzett be a cégbíróság; itt a cég honlapja. A célokról, a korábbi fennakadásokról, az új feladatokról Mártha Imrét, a BKM vezetőjét kérdeztük még az év elején. 

Az integrációról szóló novemberi döntéssel az osztrák Stadtwerke modelljét ültették át a budapesti közműstruktúrába, így szeptembertől ezek már egyetlen cégként működnek

– mondta el az Index kérdésre Bardóczi Sándor, a főváros főtájépítésze. Aláhúzta, hogy a BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. megalapítása nem előzmények nélkül való, hisz Tarlós István főpolgármestersége idején már hasonló feladatkörrel működött a BVH, a Budapest Városüzemeltetési Holding. 

A bejelentés és az új cég létrehozása között eltelt közel tíz hónapos várakozásnak az volt az oka, hogy az FKF-nek volt egy függőben lévő peres ügye, ez pedig akadályozta a cégegyesítést. 

A BKM ÚJ VEZETŐJE MÁRThA Imre LETT, A BEOLVADÓ CÉGEK EDDIGI IGAZGATÓI PEDIG A SZAKTERÜLETÜKÉRT FELELŐS FŐIGAZGATÓKÉNT FOLYTATJÁK A DIVÍZIÓVEZETŐI MUNKÁT. 

Az integráció egyértelműen pénzügyi – több száz milliós – megtakarítás céljával jött létre, egy ekkora cégméretnél ugyanis a pénzügy, a HR és egyéb adminisztratív feladatkörök összevonásával a költségek csökkenthetők.

Miután a Főkert korábbi vezérigazgatója közösségi oldalán gyászolta a „154 és fél évet élt” céget, a szolgáltatásokat érintő egyéb változásokra is rákérdeztünk a főtájépítésznél. Bardóczi azt mondta, a Főkertnél kevesebb igazgató lesz, de a vezérigazgató, Zakar András marad. Az alatta lévő korábbi szinteket összevonják, de az alkalmazotti létszám nem csökken.  

Korábban a Főkert feladata volt a közparkokban a szemétgyűjtés, ez most átkerült az FKF-hez. Ez azért fontos, mert például a Gellért-hegynél a kertészeti szakmunkák elvégzésére szerződött munkatársak kapacitásának 40 százalékát a szemétszedés kötötte le. Ahol nagy a turistaforgalom, ott sokkal több szemét is keletkezik, itt pedig a hely adottságaiból következően sok esetben csak alpintechnikával tudták a hulladékot összegyűjteni. Szerinte a Főkert helyzete az összevonással egyértelműen kedvezőbb lett.

(Borítókép: Tisztítja a járdát a Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) munkatársa a IX. kerületi Boráros téren a BKK Zrt., a BKV Zrt., az FKF Zrt., a BRFK, a FÖRI, a FŐKERT Zrt. és a Menhely Alapítvány közös akcióját felvezető sajtóeseményen 2021. május 4-én. Fotó: Máthé Zoltán / MTI)