Karácsony Gergely elárulta, hogyan számolná fel Orbán Viktor rendszerét

P  1362
2021.09.17. 13:55

Az Európai Bíróság nemsokára megszülető döntésétől vár segítséget Karácsony Gergely ahhoz, hogy kétharmados ellenzéki győzelem nélkül is lebontsa az Orbán Viktor által meghirdetett Nemzeti Együttműködés Rendszerét – derül ki abból az interjúból, amelyet Budapest főpolgármestere, ellenzéki miniszterelnök-jelölt adott az InfoRádió Aréna című műsorának.

Az Európai Bíróság október 11–12-re tűzte ki a tárgyalást a magyar és a lengyel ügyről, vagyis arról, összeegyeztethető-e az uniós joggal, ha a brüsszeli pénzügyi támogatás kifizetését jogállamisági feltételek teljesítéséhez kötik.

Bár az eljárás hét–kilenc hónapig is tarthat, Karácsony Gergely azt reméli, hogy döntés születik még a 2022 áprilisi parlamenti választás előtt. Szerinte a luxemburgi testület azt fogja megállapítani, hogy Orbán Viktor kormánya szisztematikusan leépítette a jogállamiságot, illetve a fékek és ellensúlyok rendszerét, ezért Magyarországnak rendeznie kell a viszonyát az Európai Unióval, vagyis

népszavazásra kell bocsátani, hogy marad-e az Európai Unió tagja, és megváltoztatja a közjogi rendszerét,

vagy kilép az Európai Unióból.

Az utóbbi – fejtegette Budapest főpolgármestere – nem alternatíva, így a magyarok népszavazáson tehetnek hitet arról, hogy meg akarják változtatni az alkotmányos rendszert, és Magyarország maradjon az Európai Unió tagja. Saját bevallása szerint Karácsony Gergely ebben hisz, sokkal fontosabb kérdésnek tartja, a parlament önmagában milyen döntéseket hoz bizonyos kétharmados ügyekben.

Azt gondolom, hogy olyan módon kell a magyar alkotmányosság kérdését rendezni, amiben a magyar társadalom jogos igényét, a parlamenti többség jogos igényét és az Európai Unió jogos igényét hozzuk egy platformra

– fogalmazott, hozzáfűzve, ha elkezdenek kormányozni, elzárják a pénzcsapokat, amelyek a NER-t működtetik.

Ironikus, de a Karácsony Gergely által vázolt forgatókönyv azt jelentené, hogy a népszavazás kiírásával az Orbán-kormány és a Fidesz közvetve maga számolja fel a saját rendszerét. A felvetésre, hogy az Európai Unió semmilyen módon nem része a magyar törvényhozásnak, a kormánypárti többséget pedig hogyan lehet rávenni, hogy olyasmit szavazzon meg, amit nem akar, Karácsony Gergely azt mondta, úgy lehet, hogy máskülönben Magyarország kikerül az Európai Unióból.

Szerinte a parlament önmagában kevés ahhoz, hogy a jogszabályokon változtasson,

ennek az alkotmányossági folyamatnak vagy válsághelyzetnek

a végére egy népszavazással lehet pontot tenni, és ebben meg kell várni az Európai Bíróság és aztán az Európai Bizottság döntését arról, milyen a jogállamiság helyzete Magyarországon. 

A budapesti főpolgármester fő ellenzéki előválasztási vetélytársa, a DK-s Dobrev Klára nemrég úgy nyilatkozott, ő egyszerű feles többséggel is szembemenne a kétharmados törvényekkel.

Amúgy békét akar

Ami a népszavazási kérdést illeti, Karácsony Gergely szerint azt a kérdést kell feltenni Magyarországnak, hogy akar-e az Európai Unió tagja maradni, és ennek érdekében megváltoztatja azokat a közjogi kereteket, amelyek között Magyarország ma nem is lehetne az Európai Unió tagja, és amely egyébként „megfojtotta” a magyar demokráciát. Megismételte, hogy nem tartja legitimnek a jelenlegi Alaptörvényt, azután viszont, hogy megvívta a „kőkemény” politikai küzdelmeit a jelenlegi hatalom kiváltságos rétegével,

és kell elszámoltatás és igazságtétel,

utána a békét szeretné elhozni Magyarországnak. Tudom, hogy ez nem fog egyik pillanatról a másikra bekövetkezni – fűzte hozzá.

(Borítókép: Karácsony Gergely. Fotó: Bodnár Patrícia / Index)