Nikola Gruevszkit állítólag megverték Budapesten, a politikus tagad

Álhírekre panaszkodik a hazájában korrupció miatt kiszabott börtönbüntetés elől Magyarországra menekülő volt észak-macedón miniszterelnök, Nikola Gruevszki, miután több észak-macedón hírforrás arról számolt be, hogy megverték a politikust Budapesten – írja a fakti.bg.

Az elítélt exkormányfő szerint a híresztelések hazugságok, és azt állítja, hogy sportolás közben érte baleset.

Nikola Gruevszki szerint ez egy manipulációs kísérlet, amivel el akarják terelni a társadalom figyelmét az ország problémáiról. Mint közölte, valójában nagyon könnyű lenne kideríteni, hogy tényleg fizikai támadás történt-e, vagy sem.

A politikus tíz éven át, 2006 és 2016 között a később Észak-Macedónia névre keresztelt ország miniszterelnöke volt. Abba a Titanic néven ismert botrányba bukott bele, amelyben kiderült, hogy a pártja, a jobboldali Belső Macedón Forradalmi Szervezet – Macedón Nemzeti Egység Demokratikus Pártja (VMRO-DPMNE) több mint 20 ezer embert – tisztségviselőket és másokat – hallgatott le illegálisan a 2014-es parlamenti választások előtt. Az emiatt indított per még folyamatban van, két év börtönre egy másik, Tank névre keresztelt ügyben ítélték, mert 2012-ben törvénytelenül utasította Gordana Jankuloska belügyminisztert, hogy szerezzen be neki egy 600 ezer eurós, páncélozott Mercedes-Benz 600-ast magánhasználatra. A belügyminiszter egy külön tárgyalássorozat végén hat évet kapott, Nikola Gruevszkit 2018 októberében küldték rács mögé.

A politikus magyar diplomáciai segítséggel menekült el. A macedón fővárosból, Szkopjéból először Albániába ment személyi igazolványával, majd a fővárosban, Tiranában lévő magyar nagykövetségen jelezte, hogy Magyarországon menedékjogot akar kérni. Akkori, montenegrói rendőrségi közlésekre hivatkozva a Deutsche Welle írta meg, hogy Nikola Gruevszki két magyar diplomata, a Tiranában szolgálatot teljesítő Kulcsár Antal konzul és Várfalvai Csaba gazdasági felelős társaságában Bozjénél lépett be Montenegró területére, aminek a fővárosából, Podgoricából egy olyan nagykövetségi autó vitte el a szerb határig, amiben rajta kívül Császár Zoltán, a podgoricai magyar nagykövetség első beosztottja és Félegyházi Csaba konzul ült.

2018 novemberében aztán mindössze egy hét kellett ahhoz, hogy a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal (BMH) döntsön a kétéves börtönbüntetés elől menekülő macedón exkormányfő menedékjogi kérelméről. Nikola Gruevszki pedig úgy kapta meg a menedékjogot, hogy az ilyen rövid idő alatt megszülető döntések szinte mindegyike elutasítást jelent.

Nikola Gruevszki nemrégiben Pécelen alapított új céget.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport