Állami beruházásként valósul meg a metró és a HÉV-ek összekötése

2021.09.17. 16:53 Módosítva: 2021.09.17. 16:53

Állami beruházásként valósul meg az M2-es metró és a gödöllői, csömöri HÉV-ek összekötése, illetve a hévvonalak felújítása − tájékoztatott Vitézy Dávid, a Budapest Fejlesztési Központ (BFK) vezérigazgatója pénteken. Az erről szóló dokumentumot ma reggel írták alá.

Vitézy Dávid közösségi oldalán közzétett bejegyzésében azt írta, hogy a fejlesztés állami átvételéről Szatmáry Kristóf, a térség fideszes országgyűlési képviselőjének kezdeményezésére döntött a kormány. Ehhez a korábban félbehagyott előkészítési folyamatot átvették a fővárosi önkormányzattól és a Budapesti Közlekedési Központtól (BKK).

Hozzátette, hogy megállapodtak a további együttműködésről és a korábban elkészült tervdokumentációk felhasználásáról is. A következő lépés az, hogy a fővárossal, a BKK-val és az érintett X., XIV., XVI. kerületi önkormányzattal megállapodást kötnek a beruházás részletes műszaki tartalmáról.

A tovább tervezésre és a beruházás előkészítésére a kormány 4,6 milliárd forint európai uniós támogatást biztosít a BFK és a MÁV-HÉV Zrt. konzorciumának

  olvasható a bejegyzésben.

A tájékoztatás szerint a projekt célja átszállásmentes, gyors, kötöttpályás eljutási lehetőség megteremtése Budapest belvárosa, a három külső kerület és Csömör, Gödöllő, Kistarcsa, Kerepes, Mogyoród között. A projekt nemcsak az összekötést, az elhasználódott pályák felújítását, a rossz helyen lévő megállók áthelyezését tartalmazza, hanem a teljes járműpark cseréjét is − tette hozzá Vitézy Dávid.  • Hírek
  • Hírek