Koronavírus adatok

2021. nov. 29.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Taksony
1 °C
4 °C

Előválasztás: kínos kommunikációt és felelősséghárítást lát az elemző

2021.09.18. 17:22
Az elemző szerint azonban minél több a folyamatot kísérő zavar, egyre kevesebb lesz az esély a sikerre.

Kovács János politikai elemző, Az elemző szemével blog és Facebook-oldal szerzője kínosnak tartja az ellenzéki pártok ellentmondásos kommunikációját az előválasztás szombati leállásáról.

Kínos. Ellentmondásos kommunikáció, zavaros magyarázkodás kínai hackerekről, nagy választói érdeklődés miatt újraindítandó informatikai rendszerről. Közben egyes szavazópontokon zajlott a szavazás, papíralapú adminisztráció mellett, míg más sátrakban központi utasításra időben leálltak. Átmeneti zavarról volt szó, majd kiderült: hétfőig nem kezdődik újra a procedúra

írja a közösségi oldalán.

Az elemző úgy véli, most az ellenzéki pártközpontok „érdeke a felelősséghárítás, és lehetőleg az összeesküvés-elméletek terjedése”. Ugyanakkor két nagy problémát lát ezzel kapcsolatban.

Kovács János szerint egyrészt egy ilyen technikai fiaskó gyengíti a professzionalizmusba, áttételesen a kormányképességbe vetett választói hitet, a zavaros magyarázatok pedig a szervezők hitelességét csorbítják. Másrészt – teszi hozzá – az előválasztás akkor lehet sikeres, ha képes tiszta viszonyokat teremteni, és nem kísérik botrányok, relatíve magas a részvétel, a vesztesek pedig elismerik az eredmény legitimitását.

Minél több a folyamatot kísérő, zavaró körülmény, annál nagyobb az esély arra, hogy az előválasztás nem fog tiszta képletet teremteni

– fogalmaz az elemző.

Szerinte különösen a hat párton kívüli, az előválasztáson részt vevő szereplőknek áll majd érdekükben fogást találni az eljáráson, „hiszen az ő esetükben nehezen elképzelhető egy vesztes egyéni választókerületi vetélkedést követően a közös listáról történő kompenzáció”.

Gondoljunk csak bele, mi lesz azokban a körzetekben, ahol nagyon szoros eredmény születik!

– hívja fel a figyelmet Kovács János.

Azt is írja, egy országos előválasztást szervezni nem kis feladat, ráadásul Magyarországon az első ilyen alkalom, így szerinte várható volt, hogy kisebb technikai hibák, gyermekbetegségek fellépnek, mielőtt a rendszer korrigálja magát.

Amit azonban ma láttunk, azt „kritikus hibának” tartja az elemző, ami, ha megismétlődik, könnyen maga alá temetheti az „egyébként is szépséghibás előválasztási folyamatot”.

Szépséghiba alatt az ajánlásgyűjtést követő visszaléptetéseket érti az elemző, illetve azt, hogy még a szavazás megkezdésének napján is MTI-közlemények „repkednek egymás jelöltjeinek kizáratásáról”. (Az MSZP kizárna egy jobbikos jelöltet az előválasztásból.)

Kovács János szerint a kormánypártoknak és kormányoldali véleményformálóknak ebben a helyzetben nem kell megerőltetniük magukat, hogy „önigazolást találjanak a jól látható szerencsétlenkedésben”. Az elemző úgy véli, a következő napokban fog kiderülni, hogy visszahozható-e innen az előválasztás.