Nem számítottak ilyen támadásra az előválasztás szervezői

image 6483441 (2)
2021.09.18. 17:27

Sok mindenre számítottak az előválasztást megelőzően a szervezők, de a maihoz hasonló támadásra nem. Elmondásuk szerint az első órákban még rendben mentek a dolgok. Reggel 6-tól lehetett voksolni az interneten, és akkor már néhány sátor is kinyitott, de azok többsége csak reggel 8-kor. 

Fél 10-kor egyre több sátornál jelentettek problémákat, az ott dolgozóknál lévő tabletek hibaüzeneteket jeleztek, majd később az elovalasztas.hu oldal is elkezdett leállni, a szavazás pedig később elakadt az élő helyszíneken. 

Hajdú Gergő, az aHang kampányigazgatója – mely szervezet az ellenzéki előválasztás technikai lebonyolításáért felel – a 444.hu-nak arról beszélt, hogy először azt gondolták,  náluk van a probléma. 

Az első közlemény pedig még arról szólt: 

A szervezők számára is váratlanul nagy részvétel miatt szükség van a technikai erőforrások azonnali bővítésére. Az Országos Előválasztási Bizottság a folyamatok áttekintése során úgy döntött, hogy a megfelelő bővítés és a szavazás zavartalansága érdekében két órára felfüggeszti a szavazást. Ebben az időszakban kerül sor a technikai háttér gyors, hatékony és biztonságos kibővítésére

Ekkor még azt közölték, hogy déltől folytatódik a szavazás. Ez végül nem így történt, a voksolást hétfő reggel 7 órától folytatják. 

Hajdú Gergő és az előválasztási szervezésben részt vevő momentumos Bedő Dávid is arról beszéltek: az IT-szakértők bevonásával a két időpont között világossá vált számukra, hogy a probléma nem náluk van. 

A túlterhelés viszont akkor is jelentkezett, amikor már egyáltalán nem zajlott a szavazás. Bedő Dávid ugyanakkor hozzátette: 

célzott támadásról van szó, nem pedig egyszerű túlterhelésről.  

Ahogy az Index is beszámolt, szombat délelőtt  néhány órán belül lehalt  az előválasztás informatikai rendszere. Az ellenzéki politikusok reakcióját a történtekre itt olvashatja. 

(Borítókép: Bodnár Patrícia / Index)