Többlépcsős támadás történhetett, csak hétfőn folytatódik az előválasztás

2021.09.18. 13:56 Módosítva: 2021.09.18. 14:03
Jelenleg még nem pontosan felmérhető technikai kockázatokat hordozna az előválasztás folytatása – közölte az Országos Előválasztási Bizottság.

Miután szombat délelőtt néhány órán belül lehalt az előválasztás informatikai rendszere, kora délután az Országos Előválasztási Bizottság közölte: az elmúlt három órában minden részletre kiterjedő technikai elemzést elvégeztek az előválasztás informatikai rendszerét lelassító délelőtti jelenséggel kapcsolatban.

Mostanra teljesen világossá vált, hogy ma reggel 6 óra és délelőtt 10 között a változást akaró választók tömegei mellett más valakik is érdeklődtek az előválasztás iránt: jelenleg ismeretlen eredetű, tömeges terhelés érte az előválasztás háttérrendszerét

– olvasható az Országos Előválasztási Bizottság közleményében.

A szervezők szerint nem sima túlterhelés vagy jól ismert támadási formák, hanem egy

„összetettebb, több lépcsőből álló visszaélés történhetett”.

Arról tájékoztatnak, hogy az előválasztás azonnali folytatása a jelenlegi formában nem pontosan felmérhető technikai kockázatokat hordoz. „Ugyanakkor az is világossá vált, hogy ezek a kockázatok nagyjából egy nap ráfordítással kezelhetők” – teszik hozzá.

A szavaztatási folyamatot leállították, az előválasztás az eredeti terveknek megfelelő formában 2021. szeptember 20-án, hétfőn 7:00 órakor folytatódik. Az eddig lezajlott előválasztási folyamattal kapcsolatos további döntéseket az Országos Előválasztási Bizottság a következő 24 órában tárgyalja.

De ami a legfontosabb: ismeretlen eredetű akadályok nehézségeket ugyan okozhatnak, de nem állíthatnak meg minket. Az előválasztás hétfőn folytatódik, válasszuk meg közösen Magyarország következő miniszterelnökét és képviselőjelöltjeit

– írják az Országos Előválasztási Bizottság közleményében.

Az Index több ellenzéki párt politikusával is beszélt, akik név nélkül elmondták: hatalmas a káosz az előválasztás körül. Ugyanakkor a nap folyamán az egyik politikus lapunknak azt mondta, nem fél attól, hogy az előválasztás veszélybe kerülne. Kijelentette: még bőven van ideje mindenkinek leszavaznia, és erre mindenkinek meg is lesz a lehetősége.

Az Országos Előválasztás Bizottság közleményének megjelenése előtt szintén név nélkül az egyik ellenzéki párt vezető politikusa az Indexnek azt mondta: egyre valószínűbbnek tartják, hogy külső terheléses támadás érte az előválasztás informatikai rendszerét.

Ajánlókép: Szalai Szabolcs / Index