Kiskorúak oltása: Portugália rákapcsolt, Magyarország a középmezőnyben

2021.09.18. 08:27

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ adatai szerint (ECDC) a 12 és 17 év közötti portugálok mintegy 84 százaléka kapott legalább egy dózisnyi védőoltást, míg Magyarországon ennek a korosztálynak mintegy fele. Az ECDC összesítése alapján hazánk az uniós középmezőnybe tartozik a kiskorúak oltásában, noha májusban az első tagállam volt, amely engedte vakcinához jutni a 18 évnél fiatalabbakat.

Kapcsolódó

Van bőven vakcina idehaza, de aggasztóan lelassult a fiatalok oltása

7,7 millió adag szabadon felhasználható oltás van.

Magyarország az EU 27-ek versenyében a kétszer oltott fiatalok között a kilencedik helyen áll, míg a portugálok hatodikak.

A lisszaboni kormány augusztusban nagyszabású oltási napokat szervezett a hétvégékre, hogy az arra jogosult tinédzserek időben megkapják a vakcinát, írta a Népszava.

Az ECDC adatai szerint augusztus 30. és szeptember 5. között mintegy 47 ezer magyar kiskorú vette fel az első dózis vakcinát – többen mint július-augusztusban, összesen. Azon a héten négyszer akkora arányban bővült Magyarországon a legalább egy vakcinát kapott 18 év alattiak köre, mint az Európai Unióban. Azóta viszont fordult a kocka: a magyar iskolások kevesebb mint egy százaléka vette föl a vakcinát.