„Politikán felül áll”: Fürjes Balázs a szocialista Őrsi Gergellyel hozná rendbe az 56-os vonalát

2021.09.18. 10:37 Módosítva: 2021.09.18. 15:35
Felülemelkedett a politikán a Fidesz és az MSZP, legalábbis e két párt színeiben politizáló tisztviselők félretették párthovatartozásukat. Két villamosmegálló miatt. A főváros ugyanis két fontos állomás megszüntetéséről döntött, a jobb- és baloldalon viszont egyetértés van abban, hogy ez közlekedési káoszt és az utasok életének megnehezítését hozná magával.

„Védjük meg együtt az 56-os villamos nagyajtai és a nyúl utcai megállóit! Lépjünk közösen a budai polgárokért!” – ezt üzente Fürjes Balázs, a Miniszterelnökség Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkára a budai villamoshasználóknak. Ahogy azt az Index is megírta: Budapest egyik legfontosabb kötöttpályás közlekedési korridorja a Szilágyi Erzsébet fasor, melyet naponta 100 ezer utas vesz igénybe.

Most azonban közlekedési káosz elé néz az útvonal azzal, hogy a főváros meg akarja szüntetni a Nagyajtai és a Nyúl utcai megállókat.

Utóbbi a Városmajori park egyik közösségi közlekedési kapuja, aminek felszámolása közvetlenül rontja a közösségi és a rekreációs felületek tömegközlekedéssel történő elérhetőségét, így közvetett módon a parkba irányuló gépjárműforgalom növekedéséhez vezetne.

A Nagyajtai utcai megállóért pedig a Budapesti-Pasaréti Református Egyházközösség és a Baár–Madas Református Gimnázium lobbizott Fürjes Balázsnál, a megállóhely megőrzését azzal indokolva, hogy a gyülekezet Torockó téri templomának elsődleges megközelítését szolgálja, s mivel a közösséget idősek és családosok egyaránt látogatják, nemhogy megőrizni kell a megállót, de akadálymentesíteni is. 

Az államtitkár elmondása szerint javaslatot tett a II. kerület MSZP-s polgármesterének, Őrsi Gergelynek arra, hogy közösen érjék el a fővárosi vezetésnél: újítsák fel az 56-os villamos útvonalát, őrizzék meg a megállókat, és akadálymentesítsék őket. „Ez tipikusan olyan kérdés, amiben a politikai nézetkülönbségek nem számítanak. Együtt sikerülni fog, Budáért dolgozunk!” – zárja bejegyzését Fürjes Balázs. 

Nem sokkal később az államtitkár összefogásra való Facebook-felhívásának közzététele után Őrsi Gergely jelezte a kommentszekcióban, hogy korábbi ígéretének megfelelően kiáll a vonal fejlesztése és a megállók érdekében, és örömmel vesz részt az egyeztetéseken a Budapest Fejlesztési Központ vezetőjével, valamint a BKK-val is.

 A II. kerület polgármestere ebben a kommentben jelezte, hogy ő már szeptember 10-én (mintegy három órával a vonatkozó Index-cikk után) eltökélt szándékává tette a szóban forgó megállók megtartását, akadálymentesítéssel együtt, és állítása szerint kezdeményezte az egyeztetést a BKK, a BKV és a BFK részvételével.