A prostituált, a tanársegéd és a diktátor – Magyarországról írt a Guardian

DMARC20191016022
2021.09.19. 12:39

Finom viselkedése egy szerény tanársegéd benyomását kelti, aki rendetlenkedő diákokat sem tudna megregulázni, nemhogy szembeszállni Magyarország „de facto diktátorával”, Orbán Viktorral – írja Karácsony Gergely budapesti főpolgármestert méltató véleménycikkében a Guardian

A brit baloldali lap szerzője szerint Budapest főpolgármesterének valójában előnyére válik visszafogott stílusa: nem üvöltözik, nem harsog szlogeneket, helyette tanult ember módjára fejtegeti azt, hogy az Európai Unió megette Francis Fukuyama-féle illúziót arról, hogy a demokrácia visszafordíthatatlan, miközben végignézte a demokrácia leépítését Lengyelországban és Magyarországon.

Mégis a változás reményére ad okot az – írja Nick Cohen –, hogy a politikai paletta ellenzéki pártjai különbségeiket félretéve összefogtak, de a győzelemhez ennél több kell. A cikkíró szerint

  • nem tudják a populistákat populizmussal legyőzni,
  • nem kezelhetik ellenségként a lakosság különböző szegmenseit,
  • a Fideszt és az ország kulcsfontosságú területeit uraló elitet kell célkeresztbe venniük.

Nick Cohen megszólaltatja Szelényi Zsuzsannát, aki a Fidesz egyik első képviselőjeként került be a parlamentbe még 1990-ben. A volt fideszes elmondása szerint azért szakított a magyar kormányfővel, mert nem tudta figyelmen kívül hagyni „Orbán Viktor veleszületett tekintélyelvűségét”, ami mára „Európa leggátlástalanabb autokratikus politikai vezetőjévé” tette.

A Guardian összefoglalja miként betonozta be magát a hatalomba a nagyobbik kormánypárt 2010, a második Orbán-kormány felállása után. Manapság a hatalom nem a letartóztatástól vagy kínzástól való rettegésen alapszik, hanem egy finomabb, de nem kevésbé hatásos félelmen, miszerint ha az ember kinyitja a száját, elveszítheti a munkáját. 

Nick Cohen elismeri, hogy vakmerő dolog brit újságíróként ilyet leírni, de 

a magyar média a maga nemében a legnagyobb prostituált Európában. 

Említve a kormány által ellenőrzött, vagy a kormányközeli üzletemberek érdekeltségébe tartozó médiumokat. A cikkíró szerint az 

az „újságírói szervilizmust” adófizetők pénzéből feladott állami reklámokkal jutalmazzák. 

Emlékeztet arra is, hogy Orbán Viktor az úgynevezett „Soros-terv” összeesküvéselmélet legfőbb népszerűsítője. A történet lényege, hogy Soros György New York-i milliárdos a vagyonát használva próbálJa bevándorlókkal elárasztani a fehér, keresztény Európát.  

Nick Cohen szóba hozza a Brexitet is, mondván, hogy az egyetlen jó dolog benne szerinte az, hogy végre nem a Fidesz tolvajainak zsebébe landol a brit állampolgárok EU-ba befizetett pénze.

Beleáll Angela Merkel távozó német kancellárba is, aki szerinte a magyarországi antidemokratikus folyamatok legnagyobb védelmezője volt. A cikkíró reményét fejezi ki, hogy Merkel pártja veszít a szeptember 26-i németországi választásokon, ami szerinte csodát fog tenni az európai szabadsággal. 

A Guardian cikkírója Budapestről írja mindezt, ahova a Soros György alapította Közép-európai Egyetemen (CEU) rendezett, progresszív európai polgármestereket felvonultató konferencia miatt érkezett. Emlékeztet, hogy azért nem találkozott az egyetem épületében hallgatókkal, mert Orbán Viktor „száműzte” őket Bécsbe.

(Borítókép: Karácsony Gergely. Fotó: Mónus Márton / MTI)

x  • Hírek
  • Bankszámla