Kövér László: Handabandázni a parlamenten kívül lehet

D KOS20210920046
2021.09.20. 16:34

A DK-s Arató Gergely a parlament őszi ülésszakának nyitónapján többek között arról beszélt felszólalásában, hogy az Alaptörvény „egy fabatkát sem ér”, és egyetlen célja, hogy a jelenlegi kormány korlátlan hatalmát biztosítsa.

A képviselő hozzátette, még az Alaptörvény is kimondja, hogy senki tevékenysége nem irányulhat a hatalom erőszakos megszerzésére, gyakorlására, valamint kizárólagos birtoklására.

Legyen világos, Dobrev Klárának nem fog megremegni a keze, amikor a kukába kell hajítani ezt az Alaptörvényt.

Arató Gergely ezután példaként említette Polt Péter legfőbb ügyészt, a Költségvetési Tanácsot, a Médiatanácsot, illetve az Alkotmánybíróságot. Úgy gondolja, ha ezek mind a kormány hatalmának védelméről szólnak, akkor mind alkotmányellenesek.

Ezen a ponton Kövér László kikapcsolta Arató Gergely mikrofonját, de először egy kormánypárti képviselőt figyelmeztetett, hogy ne szakítsa félbe a felszólalást, mert „ez fordítva sem tűnik elegánsnak”. Majd a DK-s politikushoz fordulva kifejtette:

Eljutott arra a pontra – lehet, hogy provokáció hatására –, ami átlépi az alkotmányosság határát. Arra szeretném felhívni a figyelmét, hogy ne lépje át a Büntető törvénykönyv tényállásainak határát. Amit ön mond, az az alkotmányos rend elleni uszítás, nem szeretném, ha szervezkedéssé fajulna. Önök összevissza handabandáznak mindenről a parlamenten kívül, ezt megengedhetik maguknak, mert minden híresztelés ellenére szólásszabadság van, de ebben a házban nem teheti meg, mert elveszem öntől a szót.

Arató Gergely azzal folytatta, hogy a hatalom megragadására való törekvéssel szemben mindenki jogosult és köteles fellépni törvényes úton, aki pedig azt mondja, hogy kétharmad nélkül nem lehet hozzányúlni a kétharmados törvényekhez, ne vállalkozzon kormányzásra.

Ha önök a kétharmados törvényeket kétharmados felhatalmazás nélkül kívánják megváltoztatni, beleértve az Alaptörvényt is, akkor alkotmányellenes cselekményt hajtanak végre, ami büntetőjogi kategória

– szögezte le a házelnök, figyelmeztetve Aratót:

Egy olyan utódpártnak a képviselője, amely a magyar történelemben többször forgatta fel az alkotmányos rendet. Nehogy megint eljöjjön a 133 nap, mert 134. is lesz, arról biztosíthatom.

Orbán Viktor nyitóbeszédéről és az ellenzéki pártvezetők reakcióról részletesen olvashat tudósításunkban.

(Borítókép: Kövér László, az Országgyűlés elnöke a parlament őszi időszakának nyitóülésén 2021. szeptember 20-án. Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI)