Orbán Viktor Hatvanpusztáról: Nálunk az a szokás, hogy a gyerekek nem beszélnek bele a szülők dolgaiba

D KOS20210920057
2021.09.20. 19:30
A napirend előtti felszólalások után az azonnali kérdésekkel folytatódott a parlament őszi ülésszakának első napja.

Jakab Péter azzal kezdte az azonnali kérdések óráját, hogy már Joe Biden is gengszternek nevezte Orbán Viktort. Vajon mi ennek az oka? – tette fel a kérdést a Jobbik elnöke, aki közölte, hogy „el fogjuk számoltatni önt és a bandáját”.

Jogállami keretek között az nem értelmezhető, hogy még mindig szabadlábon vannak

– folytatta a miniszterelnök-jelölt, hozzátéve, hogy nem hallgatózni kell, „Big Brothert játszani”, hanem ki kell menni az emberek közé.

Orbán Viktor a Joe Biden kijelentését érintő kérdésre rövid választ adott:

Az Egyesült Államok elnöke összekeverte Magyarországot Ukrajnával.

Jakab Péter szerint Orbán Viktor az elmúlt tizenegy évben „lopott magának egy saját országot”, de ami még ennél is nagyobb bűn, hogy egymásnak ugrasztotta a magyar embereket. Az ellenzéki politikusnak sem a szíve csücske a szivárványos zászló, de nem tenné az érintetteket a gyűlölet céltáblájává; a gyűlölet visszahullik a gyűlölködő fejére – utóbbi mondatot taps követte a kormánypárti sorokból. „Fogja vissza magát, mert a börtönben is lehet Orbán Viktorból Orbán Viktória” – zárta hozzászólását Jakab.

Próbáltam megérteni, mi a kérdés, láthatóan a porondmester nincs itt, akkor a kérdések sem mennek

– szólt Orbán Viktor viszontválasza, aki leszögezte, hogy 2010 óta mind a nemzeti, mind az állami vagyon nőtt, ellentétben „az ön szövetségesének kormányzati időszakával.

Ez kommunista beszéd

A szocialista Tóth Bertalan azzal indított, hogy Magyarországon kétmillióan élnek létminimum alatt, ami a Fidesz-kormány szégyene. Minden dolgozó megérdemli a biztos megélhetést, ezért ők azt vallják, hogy aki minimálbért kap, az ne adózzon.

Orbán Viktor válaszában arra hívta fel a figyelmet, hogy 2022-től a minimálbér magasabb lesz, mint a baloldali kormányzás idején az átlagbér volt. Arról lehet vitát folytatni, melyik a jó adórendszer, de a puding próbája az evés, a mostani pedig működik.

Varju László gazdasági számokkal támadta a kormányt, szerinte a 21 ezer milliárd forintos államadósságot sikerült negyvenezer milliárdra feltornászni. Ha a rengeteg pénzt, amelyet a kormány elköltött, a köz érdekében használták volna fel, nem hunyt volna el harmincezer ember.

Az ön beszédje egy kommunista beszéd, ők csinálták azt, hogy amit elkövettek vagy amire készültek, azzal vádolták meg ellenfeleiket

– reagált a kormányfő.

A DK-s képviselő visszautasította Orbán vádjait, „a kommunista beszéd az ön szájából jön”. Varju arra kérte a kormányfőt, hogy hagyják abba a költekezést és az esztelen beruházásokat, a magyar embereket segítsék. Orbán Viktor egyértelművé tette, hogy nem fogadja meg a javaslatot, mert akkor nem lesznek béremelések és 13. havi nyugdíj.

Az LMP-s Csárdi Antal azt a tanácsot adta Orbán Viktornak, hogy menjen le egy szabadon választott piacra, ahol szembesülhet az alapvető élelmiszerek elviselhetetlenné váló árával.

A miniszterelnök tisztában van az árakkal, és felsorolta azokat az élelmiszereket, amelyeknek öt százalékra csökkentették az áfáját. Csárdi ezt nagyra értékeli, de nem tartja elégnek, minden alapvető élelmiszert az ötszázalékos kategóriába sorolna. Orbán Viktor szerint nem lehet egyszerre mindent, és a következő időszakban inkább a munkát terhelő adókat akarják csökkenteni.

Jó az ellenzéknek, hogy hallgatott az MTI

Tordai Bence, a Párbeszéd képviselője négy kérdést tett fel a kormányfőnek:

  • Támogatja-e Karácsony Gergely népszavazási kérdéseit?
  • Vállalja-e a felelősséget a harmincezer koronavírusos halottért?
  • Mit szól ahhoz, hogy az MTI nem foglalkozott az előválasztassal?
  • Ha nem történt törvénytelenség a Pegasus-ügyben, miért titkosították harminc évre a nemzetbiztonsági bizottság ülésén elhangzottakat?

Orbán Viktor hangsúlyozta, hogy a hozzátartozók érzelmeivel játszani és ezt politikailag felhasználni ízléstelen, visszataszító dolog. Az, hogy az MTI nem tudósított az előválasztásról, még kedvez is az ellenzéknek. A bizottsági ülések rendje változatlan, a három hónapos álláskeresési járulék helyes, utána rendelkezésre áll a közmunka.

Tordai szerint gyenge és gyáva az a járványkezelés és politikusi magatartás, amelyet Orbán bemutatott egy ilyen „szánalmas teljesítmény” után.

A hatvanpusztai birtok

A jobbikos Szilágyi György arról érdeklődött, hogy a vagyonnyilatkozata alapján nem vagyonos Orbán Viktornak „miből telik ekkora luxusra”, megemlítve a hatvanpusztai birtokot is.

Orbán Viktor kifejtette, hogy sokadszor próbálják provokálni, de nem fog sikerülni. Harminc éve az ország nyilvánossága előtt él, a vagyonnyilatkozata ellenőrizhető, az üzleti élethez nincs köze, ezután is képviselőként fog dolgozni. A baloldalon szokás, hogy a miniszterelnökök milliárdosok.

A hatvanpusztai birtokot érintő kérdésre elmondta:

nálunk az a szokás, hogy a gyerekek nem beszélnek bele a szülők dolgaiba.

Orbán Viktor nyitóbeszédéről és az ellenzéki pártvezetők reakcióiról részletesen olvashat tudósításunkban.

(Borítókép: Orbán Viktor miniszterelnök frakcióvezetői felszólalásokra válaszol az Országgyűlés őszi időszakának nyitóülésén 2021. szeptember 20-án. Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI)  • Hírek
  • Bankszámla