Idea Intézet: a hónap vesztese a Momentum

2021.09.20. 11:35

A teljes népesség körében az ellenzéki pártok közös listája vezet, addig a választáson biztosan részt vevő pártot választóknál a Fidesz–KDNP a támogatottabb − derült ki az Idea Intézet legfrissebb lista- és pártpreferencia-kutatásából. Az elmúlt hónap vesztese a Momentum, ami a 2021-es év eddigi legrosszabb eredményeit produkálta.

Az Idea Intézet Indexhez is eljuttatott reprezentatív mérése szerint szeptember elején a hat együttműködő ellenzéki párt közös listája a teljes, választókorú népességen belül egy százalékponttal vezet a Fidesz–KDNP előtt. 

Az ellenzék 39, a kormánypárt pedig 38 százalékon áll.

Az elmúlt hónaphoz képest mindkét tábor támogatottsága jelentéktelen arányban, egy-egy százalékponttal növekedett − derült ki a kutatásból. A választáson legaktívabbnak számító, biztos szavazó pártot választók rétegében már negyedéve a Fidesz–KDNP vezet. Mindez úgy következett be, hogy támogatottsága egy százalékponttal emelkedett, miközben az ellenzéki lista támogatottsága is egy százalékponttal lett több.

A kutatás szerint egyes pártok támogatottságában alig történt elmozdulás a nyár végén beinduló politikai kampányszezon kezdetekor. Azonban 

a biztos szavazó pártot választóknál két százalékponttal csökkent a Momentum támogatottsága.

Egyébként a biztos szavazó pártot választók esetében az ellenzéknél a DK vezet a Jobbik előtt úgy, hogy támogatottságuk nem változott, az MSZP támogatottsága nőtt, így elérte a parlamenti belépési küszöböt jelentő ötszázalékos támogatottságot.