Közzétették, hányan szavaztak az előválasztás első napján

DSC1646
2021.09.21. 10:36
Az informatikai rendszer szombati összeomlás után az online részvétel csekély volt, a voksolók zöme személyesen jelent meg a sátrakban.

A kezdeti esős idő ellenére, az előzetes várakozásokat messze felülmúló számban, 66 955 ember szavazott Magyarország első országos előválasztásának első teljesen napján – írja közleményében az Országos Előválasztási Bizottság (OEVB).

A nap pontos adataiból kiderül, hogy a személyes részvétel jóval erősebb volt, a sátrakban 62 313 fő jelent meg, míg interneten keresztül 4642 fő adta le a szavazatát.

Hétfőn így összesen 66 955 állampolgár voksolt arra, hogy kik legyenek a 2022-es választás képviselőjelöltjei, és hogy ki legyen Orbán Viktor miniszterelnök ellenfele.

A miniszterelnök-jelöltek nevei az alábbi sorrendben szerepelnek a szavazólapon:

  • Karácsony Gergely (MSZP–Párbeszéd és LMP)
  • Márky-Zay Péter (Mindenki Magyarországa Mozgalom)
  • Fekete-Győr András (Momentum)
  • Dobrev Klára (Demokratikus Koalíció)
  • Jakab Péter (Jobbik)

Még 8 napon át lehet voksolni

Mint arról korábban beszámoltunk, az előválasztás első fordulója az első napon megakadt, miután az informatikai rendszer összeomlott. Az Index korábban több szakértőt is megkérdezett arról, hogy mi történhetett. Kunhalmi Ágnes, az MSZP társelnöke pedig az ATV-ben arról beszélt, hogy a támadás külföldről érkezhetett.

A leállás miatt az Országos Előválasztási Bizottság a szavazást szeptember 28-ig meghosszabbította, így még nyolc napon át lehet voksolni az ország több száz szavazópontján. A legfontosabb tudnivalókat ITT foglaltuk össze.

(Borítókép: Kaszás Tamás / Index)