A pszichológus szakértő szerint Gyárfás Tamás nagyon dörzsölt szenzitív paranoid személyiség

2021.09.21. 18:25

Újabb szakértők meghallgatásával folytatódott a Fővárosi Törvényszéken Gyárfás Tamás büntetőpere, akit azzal vádol az ügyészség, hogy felbujtója volt a Fenyő János médiavállalkozó ellen 1998. február 11-én végrehajtott merényletnek.

A Mandiner beszámolója szerint az ügy másik vádlottja, Portik Tamás koronavírus-fertőzés gyanújára hivatkozva halasztást szeretett volna elérni, ám a börtönorvos cáfolta állítását, így az ügyet tárgyaló Póta Péter az eljárás folytatása mellett döntött.

A tárgyaláson ismét a Portik és Gyárfás beszélgetését tartalmazó hangfelvételeket elemezték. Kitanics Márk igazságügyi pszichológus szerint „a hangfelvételekből egyértelműen kiderül, hogy Portik és Gyárfás gyanakvók voltak egymással”, ezért a beszélgetések is gyakorta inkoherensek voltak.

Kifejtette azt is, hogy mindketten szenzitív paranoid személyiségek.

Kitanics Márk szerint egyértelmű, hogy Portik manipulatív magatartással teszi fel a kérdéseket Gyárfásnak. Ugyanakkor úgy vélte, érezhetően kerülgetnek mindketten valamilyen témát, amelyet közvetlenül egyikük sem mond ki. A szakértő úgy látta, Gyárfás Tamás felismerte Portik szándékait, sőt az is lehetséges, hogy manipulálta Portikot. 

Az igazságügyi pszichológus emellett „nagyon dörzsölt” emberként jellemezte Gyárfást, akinek nagy az önkontrollja, így kizárt, hogy „valami kicsússzon a száján”, amit bármilyen ügyben felhasználhatnak ellene.