Nem őrzik, szétlopják a Hableány roncsát

2021.09.21. 16:52

Továbbra is bűnjelként lefoglalva áll a Hableány roncsa az újpesti kikötőben, azonban gyakorlatilag nem őrzi senki, és kordonnal sincs elkerítve, így bárki felmászhat rá és bármit elvihet róla – írja a Telex.

A Hableány tragédiájával kapcsolatban ma is tartottak egy tárgyalást, amelynek első részében azt próbálták tisztázni, kinek a felelőssége a bűnjelként lefoglalt hajó megóvása. A tervek szerint november 10-én hallgatják meg a dél-koreai túlélőket. Tóth M. Gábor ügyvéd a tárgyaláson arról beszélt, hogy 

a kormánylapát tengelyéről például eltűnt a perlonkötél, a hajót folyamatosan rongálják, 2021. május 29-én pedig kikerült egy olyan felvétel, amin az látszik, hogy a hajótestre felmászva hosszabb videót készítettek a hajó belsejéről.

Hozzátette, az nyilvánvalóan nem elvárható, hogy a bíróság folyamatosan „ellenőrizze a tárgyi bizonyíték sértetlenségét, az viszont igen, hogy tegyen meg mindent annak érdekében, hogy ilyen dolgok ne történhessenek meg”, ugyanis mindennek komoly jelentősége van a bizonyításkor. Tóth M. Gábor szavai szerint ez olyan, mintha egy emberölés eszköze az eredeti állapothoz képest még tíz másik ujjlenyomatot tartalmazna, a később eljáró szakértőnek pedig így kellene vizsgálnia az ügyet.

Partra vetett bűnjel: drónvideó a Hableányról

Németh Leona, az ügyet tárgyaló bíró azt állította, hogy minden tőle telhetőt megtett, azonban a bűnjel kezelése nem az eljáró bíró hatásköre. Mint fogalmazott, erre külön csoport van, a bűnjelkezelési csoport, amely a Fővárosi Törvényszék hatásköre alá tartozik. Miután a Facebookon meglátta a hajóroncs belsejéről készült videót, állítása szerint felvette a kapcsolatot a tárolást végző céggel, emellett jelezte a problémát a törvényszék elnökségének is.

A lap megjegyzi, hogy a nyomozás alatt járőrök őrizték a hajóroncsot, később pedig térfigyelő kamerákat szereltek fel, az ügy bírósági szakaszba lépésekor azonban leszerelték ezeket. A Hableány tárolása nagyjából három-négyszázezer forintba kerül havonta, amit az állam megelőlegez, a jogerős ítélet után azonban a vádlott bűnössége esetén a Viking Sigyn kapitányának kell majd bűnügyi költségként kifizetnie.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport