Jön a hidegfront, estére megérkezhetnek a viharok is

000 1QT9DF
2021.09.21. 07:33

Itt van az ősz, itt van újra – fogalmazta meg Petőfi a szabadságharc évében, bár a költemény megszületésekor már novembert írtak. Mi viszont éppen a csillagászati ősz kapujában vagyunk: szerdán 21 óra 20 perckor delel a Nap éppen 90 fok magasan az Egyenlítő felett, ami elhozza nekünk a napéjegyenlőséget.

Érdekesség, hogy az elnevezéssel ellentétben mégsem ettől a naptól válnak hosszabbá az éjszakák a nappaloknál. A csillagászati napéjegyenlőség ugyanis definíció szerint a Nap középpontjára vonatkozik, az égitest széle azonban reggel ennél hamarabb, este pedig később hagyja el a horizontot. Fénye a légköri szóródásnak köszönhetően már a napkelte előtt és még napnyugta után is bevilágítja az égboltot. Így lehetséges, hogy a nappal ilyenkor még 22 perccel hosszabb az éjszakánál, egyforma hosszúak csak szeptember 25-én lesznek.

Bizony, a napnyugta innentől fogva már este 7 előtt eljön, egyre kevesebb ideig van világos, de vigasztaljon minket a tudat, hogy az Északi-sarkon például az állandó nappal ér véget, és kezdődik a féléves éjszaka.

Az időjárás is az évszakhoz igazodik, élénk szél, erősen felhős idő és kevés eső van kilátásban. A megvastagodó felhőzetből csak az esti órákban számíthatunk csapadékra, a déli, délnyugati országrészben záporok, zivatarok is kialakulhatnak, amelyek környezetében viharossá fokozódhat a légmozgás – figyelmeztet az Időkép

Megérkezik a csapadékot okozó sekély ciklon hidegfrontja is. 

Hajnalban már 3–11 fokig hűlt a levegő, és a napközbeni csúcsértékek sem haladják meg sehol a 20 fokot. Északon lesz hűvösebb, délen enyhébb az idő, a maximumok 12 és 18 fok között alakulnak.

(Borítókép: Stonehenge. Fotó: Adrian Dennis / AFP)