Kunhalmi Ágnes: Külföldről érhette támadás az előválasztási rendszert

STA7493
2021.09.21. 09:11
Az MSZP társelnöke szerint a magyar választók joggal gondolhatják ma azt, hogy a kormány esetleg mindent elkövet annak érdekében, hogy csírájában elfojtsa az ellenzéki összefogás által kialakítani kívánt rendszert.

Mint ismert, már szombaton elkezdődött volna a 2022. áprilisi parlamenti megméretést felvezető ellenzéki előválasztás, az informatikai rendszer azonban néhány órán belül összeomlott, és csak hétfőre tudták helyreállítani.

Kunhalmi Ágnes, az MSZP társelnöke az ATV Start című műsorában arról beszélt, hogy a rendszer már zavartalanul működik, egyúttal azt kérte, hogy a történtek senki kedvét ne vegyék el, mindenki menjen el szavazni.

Kunhalmi Ágnes elmondása szerint nem a szoftverrel, hanem a szerverekkel volt a gond. Szerinte „tudatos akarat által tették sebezhetővé a rendszert”.

Nyitva maradt vagy kinyitottak egy olyan rést, amelyen keresztül sebezhetővé vált ez az egész

– fogalmazott, és elárulta azt is, hogy a vizsgálatok szerint külföldről érkeznek a jelek, de azt egyelőre nem tudni, hogy a támadást pontosan kik indították el, bár vannak sejtéseik. Úgy véli, hogy a magyar választók „joggal gondolhatják” ma azt, hogy „a kormány esetleg mindent elkövet annak érdekében”, hogy „csírájában elfojtsa” az ellenzéki összefogás által kialakítani kívánt rendszert.

Kiemelte, hogy a történtek felderítésén komoly szakmai stáb dolgozik, a szakértők önként jelentkeztek a feladatra.

Tóth Csaba ügye

Ahogy arról már szintén írtunk, pénteken vitázott egymással a Zugló TV-ben az ellenzéki előválasztás két zuglói jelöltje, a Momentum, a Mindenki Magyarországa Mozgalom és a CivilZugló Egyesület által támogatott Hadházy Ákos, valamint a szocialista, de a DK és a Jobbik bizalmát is élvező Tóth Csaba.

A vitában Hadházy Ákos azzal vádolta meg Tóth Csabát, hogy egy budapesti gyártelepet és egy többemeletes irodaépületet is eltüntetett a vagyonnyilatkozatából. Az ügy miatt Jakab Péter, a Jobbik elnöke és előválasztási miniszterelnök-jelöltje etikai vizsgálatot kezdeményezett az Országos Előválasztási Bizottságnál Tóth Csabával szemben.

Kunhalmi Ágnes szerint az ellenzéki jelölteknek nem kellene „felvenni a Fidesz tempóját”.

Ma Magyarországon lényegében bárkiről bármit alaptalanul el lehet mondani, és hogyha elég sokszor elmondják, az illetőt be lehet sározni

– vélekedett, hozzátéve, hogy amíg nincs büntetőeljárás, ügyészségi eljárás vagy rendőrségi feljelentés, addig minden csak „alaptalan vádaskodás”.

Előválasztási esélyek

Az MSZP társelnöke a műsorban reagált a Pulzus kutatására is, amely szerint saját választókerületében, a XVIII. kerületben 4 százalék hátrányban van ellenfelével, Ferenc Istvánnal szemben. Kunhalmi sokkal inkább hisz a Publicus Intézet felmérésének, amely bizonyítja, hogy komoly támogatottsággal büszkélkedhet.

(Borítókép: Kunhalmi Ágnes. Fotó: Sóki Tamás / Index)