A Fidesznek nagyon tetszik az ellenzék nélküli Médiatanács

2021.09.21. 20:42

Nem vesznek részt a további jelölési folyamatban, miután a keddi ülés tanúsága szerint a Fidesz továbbra sem óhajtja megszavazni az ellenzéki pártok közös jelöltjét – derül ki az Index részére is eljuttatott sajtóközleményből, amelyet a jobbikos Brenner Koloman, a szocialista Gurmai Zita, az LMP-s Keresztes László Lóránt és a PM-es Kocsis-Cake Olivio szignózott.

Az ülésre azért került sor, mert az elhunyt Hankiss Ágnes helyére az Országgyűlés új tagot kell válasszon.

A 2019 decemberében, kizárólag fideszes delegáltakból felálló ötfős Médiatanács 9 évre kapott újabb megbízatást. A közleményben felidézték, annak ellenére lett ez a folyamat végeredménye, hogy az öt ellenzéki frakció az ötfős Médiatanácsban kettő szakértőt kívánt delegálni, s még abban is sikerült előzetesen konszenzust alkotniuk, hogy ha csak egyetlen személy jelölhet az ellenzék, akkor ő egy konszenzusos jelölt legyen.

Az illetékes bizottság ellenzéki tagjai egyhangúlag támogatták Silhavy Mátét, a Fidesz azonban elgáncsolta a jelölést. Mivel a kormánypárt nem állított jelöltet, a bizottságot ismételten összehívják azért, hogy kétharmaddal is lehessen jelölni, ezen azonban az ellenzéki delegáltak már nem vesznek részt. A folyamatot antidemokratikusnak és felháborítónak tartják – zárul a közlemény.