A beoltott kontaktszemélyeknek nem kell karanténba vonulniuk

DMOHA2020121230024
2021.09.21. 09:19

Bármilyen koronavírusos megbetegedésre utaló jel, láz, köhögés, tüsszögés, orrfolyás, hasmenés jelentkezik a munkavállalónál, akkor javasolt orvoshoz fordulni, ha pedig a tesztje pozitív lesz, akkor a fertőzött továbbra is tíznapos karanténra köteles, még ha meg is kapta előtte a védőoltást.

Ezt tartalmazza a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) állásfoglalása, amely szerint a kontaktszemélynek minősülő beoltott munkatársak viszont mentesülnek a karantén alól. 

Az NNK az RTL Klub híradójának megkeresésére válaszolt. A kereskedelmi televízió annak ment utána, hogy a különböző vállalatok hogyan reagálnak az emelkedő koronavírus-adatokra.

Központi direktíva nincsen. A józan ész az, ami ilyenkor a központi direktívák helyét átveszi 

– fogalmazott Rusvai Miklós állatorvos. A virológus azt javasolja, hogy aki kapcsolatba került fertőzöttel, az lehetőleg hordjon maszkot. 

A riportból az derült ki, hogy a cégek bizonytalanok abban, milyen eszközöket vessenek be a járvány megfékezése érdekében. 

Erre nincs protokoll, minden vállalkozó arra törekszik, hogy a működőképességet fenntartsa 

– mondta Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke. A Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége szerint mindenesetre a vállalatok igyekeznek megakadályozni a tömeges megbetegedéseket.

(Borítókép: Mohai Balázs / MTI)  • Hírek
  • Hírek