A Szijjártó Péter jachtozását leleplező fotóst is lehallgatták a Pegasus segítségével

2021.09.21. 14:42

Németh Dániel fotóriporter telefonját, illetve két telefonját is feltörték a Pegasus kémprogrammal. Németh volt az, aki egy gumicsónakból lefotózta Szijjártó Pétert az Adrián a Lady MRD nevű, Szíjj László milliárdos tulajdonában álló jachton, amikor Facebook-bejegyzései szerint épp lázasan dolgozott

Szintén ő volt, akinek több mint egy évtized elteltével sikerült fotót készítenie Orbán Viktor akkor még hatalma teljében lévő háttéremberéről, Simicska Lajosról, akiről azt megelőzően utoljára akkor készült kép, amikor még az adóhivatal elnöki tisztét töltötte be.

Németh Dániel a Pegasus-botrány kirobbanása után kereste meg a torontói egyetemen működő Citizen Labet, akik megtalálták telefonján a kémszoftver nyomait, írta meg a Direkt36. Az ő telefonszáma a botrány kipattanásakor kiszivárgott listán egyébként még nem szerepelt, valószínűleg ugyanis ő már azután lett célpont, hogy az adatbázis kikerült. Ezt követően kereste meg az oknyomozó oldalt, amely az Amnesty International technikai segítségével elvégeztetett egy második vizsgálatot.

Ebből nem csak az derült ki, hogy feltörték az iPhone-ját, de az is, hogy amikor ezt egy elővigyázatosságból régóta nem használt telefonjára cserélte, és abba egy régi, azóta inaktiválódott feltöltőkártyás SIM-kártyáját helyezte, annak újraaktiválása után másnap azt a telefont is feltörték a szoftverrel. 

Ahogy azt egy volt magyar elhárítótiszt a portálnak elmondta,

a titkosszolgálati eszköztárnak alapvető része, hogy akár valós időben látják, amikor egy célponthoz kötődő telefonszám aktívvá válik, és rácsatlakozik a mobilhálózatra. A technikai lehallgatásokat, megfigyeléseket végző szolgálatoknak eleve közeli kapcsolatuk van az összes magyar telefonszolgáltatóhoz, és hozzáférnek a náluk lévő információkhoz.