Előkerült egy karlendítős fotó az ózdi alpolgármesterről, azt állítja, csak integetett

2021.09.22. 14:30

Jókora karlendítéssel ékesített fotó landolt az ATV postaládájában, a rajta szereplő férfi pedig kísértetiesen hasonlít Farkas Péter Barnabásra, Ózd jobbikos alpolgármesterére.

A csatorna úgy értesült, Farkas Péter Barnabás még 2018-ban vett részt egy látogatáson Ózd lengyel testvérvárosában, Chorzówban. Erről számos kép is készült, amelyek megtalálhatók Ózd honlapján, ezek között pedig olyan fotó is van, amelyen a politikus öltözéke gyakorlatilag megegyezik a karlendítős fotón látottakéval. Az ominózus kép – amely valami oknál fogva nem szerepel a városi fotógyűjteményben – a Chorzówtól nem messze fekvő Katowicében, egy Szilézia történetét bemutató múzeumban készült, ahol egy, a kiállítás részeként zsidóellenes feliratokkal ellátott épület előtt áll, erősen karlendítésnek tűnő kézmozdulattal.

Farkas Péter Barnabás a Jobbik, a DK, az LMP, a Momentum és az MMM jelöltjeként indul az előválasztáson Borsod-Abaúj-Zemplén megye 3-as számú választókerületében, emellett Ózd alpolgármestereként tevékenykedik 2016 óta. A Jobbik-közeli Alfahír múlt heti beszámolója szerint a politikus közös utcafórumot tartott Jakab Péterrel, ahol arról beszélt, hogy a kormánytól despotizmust és zsarnokságot kapunk, de amit akar, az a demokrácia.

Az ATV megkereste Farkas Péter Barnabást az alábbi kérdésekkel:

  • Járt-e akár 2018-as chorzówi látogatása során, akár máskor a katowicei Sziléziai Múzeumban?
  • Őt ábrázolja-e az említett kép?
  • A képen látható kézmozdulat valóban megtörtént-e, és ha igen, minek a kifejezésének szánta?

Amennyiben a kép őt ábrázolja, de a kézmozdulat manipulált, arra kérték, küldje át az eredeti képet. 

Farkas Péter Barnabás válaszlevelében azt írta, hogy az ominózus fotón nem a karját lendíti a náci Harmadik Birodalmat idéző üdvözlésre, csupán integet a zsidóellenes feliratok előtt állva. Üzenetét változtatás nélkül közöljük:

„A fotó a lengyelországi testvérvárosi látogatáson készült 2018-ban. Az ózdi delegációt, amelynek tagja voltam alpolgármesterként, a helyi városvezetés múzeumlátogatásra vitte, ahol egy korabeli utcarészlet-rekonstrukció (díszlet) előtt fotózkodtunk. A képet készítő személy mögött, távolabb álltak a többiek, akiknek integettem, hogy a régi városrészlet előtt, mivel a kiállítás többi részéhez képest itt egy nagyobb tér volt, álljunk össze csoportképre. A kéztartásom nem náci karlendítés volt, hanem egy pillanatfelvétel erről a mozdulatomról, aljas rágalom ennek ellenkezőjét belemagyarázni.

A Jobbik által képviselt elveket a párt 2020-ban elfogadott elvi nyilatkozata tartalmazza. Tisztában vagyunk vele mindannyian, hogy az ezzel ellentétes megnyilvánulások nem képezhetik sem a Jobbik, sem a Jobbik által támogatott jelöltek nézeteit. Ezt a 2020 januárjában megválasztott elnökség mindenki számára világossá is tette. Aki ezt nem fogadta el, távozott. Aki maradt – mint jómagam –, az elfogadta a Jobbik új, keresztény-szociális néppárti irányát, ráadásul nekem ez semmilyen nehézséget nem okozott, mert sohasem vallottam és képviseltem szélsőséges nézeteket.”  • Tippek
  • Hírek