Niedermüller Péter: az FKF nem takarít

2021.09.23. 15:27 Módosítva: 2021.09.23. 20:26

Ritkán fordul elő, hogy a fővárosi önkormányzatban azonos oldalon ülő, Karácsony Gergely főpolgármestert támogató képviselő nyílt kritikával illet egy fővárosi közszolgáltatást. (Budapest 23 kerületének összes polgármestere tagja a fővárosi közgyűlésnek.)

A DK-s Niedermüller Péter polgármester Erzsébetváros legutóbbi képviselő-testületi ülésén azonban éppen ezt tette, amikor helyi lakosok panaszaira hivatkozva a Fővárosi Közterület-fenntartóról előterjesztésében azt írja:

Budapest Főváros Önkormányzata tulajdonában levő közterületeken – Damjanich utca, Dózsa György út, Erzsébet körút, Károly körút, Rákóczi út, Rottenbiller utca, Thököly út, Baross tér, Lövölde tér – az FKF rendszeres takarítást nem végez.

(Erzsébetváros vezetése egyébként tudja, hogy az FKF-nek nem is feladata az említett közterületek tisztán tartása. Magyarázatuk szerint abban kell a fővárossal megállapodniuk, hogy Budapest Főváros Önkormányzata tulajdonában levő közterületek járdaszakaszait is kerület gépei és munkatársai takarítsák.) 

Jelenleg a társasházak közös képviselői, illetve az üzletek üzemeltetői takarítanak össze az épületek előtt, de a tapasztalatok alapján ez édeskevés. Az előterjesztésben az is szerepel, hogy emiatt gyakran „jelentős különbség észlelhető” a kerület és a főváros cége által takarított járdafelületek tisztasága között.

Amint arról tavasszal az Index is beszámolt, az önkormányzatot érintő megszorítások hatására 1,9 milliárd forinttal kevesebbet költhet a főváros köztisztaságra, mint a korábbi években.

A kialakult helyzetre Erzsébetváros vezetése azzal irányította rá a közfigyelmet, hogy szeptember 18-ra közösségi takarítást szervezett a kifogásolt közterületek közül az Erzsébet körút és a Rottenbiller utca egy-egy szakaszára. A helyszínen, demonstratív jelleggel megjelent Niedermüller Péter polgármester és Kispál Tibor alpolgármester is. Utóbbi úgy fogalmazott:

naponta 500 ezer négyzetmétert kellene megtisztítani. Ahhoz, hogy minden nap végig takarítsanak ekkora területet, az Erzsébetváros Kft.-nek nincs elegendő kapacitása, noha teljes munkaidőben, folyamatosan dolgoznak.

Kedden megkerestük a Fővárosi Közterület-fenntartót is arról érdeklődve, hogy miért nem takarítanak a VII. kerület említett részein. Válaszukban azt írják: 

Közszolgáltatási Szerződésben rögzített feladatok maradéktalan ellátásán felül Társaságunknak nincs módja egy-egy terület takarítását a jogszabályban arra kötelezettektől átvállalni. 

Hangsúlyozzák ugyanakkor, hogy Budapest tisztán tartása többszereplős feladat, amelyben a Fővárosi Önkormányzat vállalatai és az egyes kerületi önkormányzatok mellett az ingatlantulajdonosoknak, valamint a lakosságnak is feladata van. A jelentős mennyiségű hulladékot termelő gazdálkodó szervezeteknek ugyancsak komoly kötelezettségük van a közterületek tisztán tartásában. 

Az FKF Köztisztasági Divízió valamennyi, jogszabályban és szerződésekben előírt kötelezettségének eleget tesz, ugyanakkor az ingatlanhoz tartozó járdaszakaszok takarítása nem Társaságunk feladata.

Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes az Indexnek azt mondta, hogy bár a konkrét esetet nem ismeri, azzal, hogy az FKF munkavállalóinak sem a létszámán, sem a bérén nem csökkentettek, csak a dologi kiadásokon tudtak spórolni, ebből következően – bár próbál a cég a "faltól falig" takarítással alkalmazkodni az új helyzethez - csak kevesebb területet tudnak átfogni és azt sem olyan intenzíven.