„Klári iszonyatosat megy” – Dobrev Klára vezet az előválasztáson?

DMOHA20210829023
2021.09.24. 16:49

Az ellenzéki előválasztáson eredetileg hat miniszterelnök-jelölt állt rajthoz, de Pálinkás Józsefnek nem sikerült összegyűjtenie az induláshoz szükséges húszezer aláírást. A versenyben maradtak közül a közvélemény-kutatások jellemzően Karácsony Gergelyt, Dobrev Klárát és Jakab Pétert teszik az első három helyre, mögéjük sorolva Márki-Zay Pétert és Fekete-Győr Andrást.

Az első forduló szeptember 28-án zárul, másodikat csak akkor tartanak, ha egyik miniszterelnök-jelöltnek sem sikerül átlépnie az ötvenszázalékos szavazatarányt.

Binszki József, a DK Szeged-központú választókerületi szervezetének elnöke és a párt képviselőjelöltje a Szegeder.hu beszámolója szerint arról beszélt egy csütörtöki sajtótájékoztatón, hogy Dobrev Klára magabiztosan vezet az előválasztáson, sőt még arra is van esély, hogy nem lesz második forduló, mert a DK kormányfőjelöltje már az elsőben ötven százalék felett végezhet.

Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke szerdai Facebook-posztjában úgy fogalmazott, hogy

ezekben a napokban felajzott emberekkel találkozom mindenhol, akik lelkesülve mondják, hogy jól szerepelünk az ellenzéki előválasztáson. Érzik a hangulaton, hogy ez most nagyon működik. Hogy Klári iszonyatosat megy, hogy jelöltjeink többsége hozni fogja a körzetét.

Márki-Zay Péter, a Mindenki Magyarországa Mozgalom miniszterelnök-jelöltje is Dobrevet tette az első helyre, amikor az Indexnek így foglalta össze az esélyeket:

Több jelből arra következtetek, hogy Dobrev Klára és Karácsony Gergely mellett – ebben a sorrendben – jó esélyem van a legjobb háromba jutni.

Az előválasztás első négy napján több mint 270 ezren szavaztak. A második miniszterelnök-jelölti vitát ma este 18:30-tól rendezik, az Index percről percre tudósításban számol be az eseményről.

(Borítókép: Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció miniszterelnök-jelöltje beszédet mond a DK XI. kongresszusán és ellenzéki előválasztási kampánynyitó rendezvényén a Kongresszusi Központban 2021. augusztus 29-én. Fotó: Mohai Balázs / MTI)