Az Előválasztási Bizottság szerint semmi probléma azzal, hogy kisbuszokkal viszik az embereket szavazni

2021.09.24. 18:17

Facebookon fakadt ki a jobbikos Lukács László György, amiért a Demokratikus Koalíció (DK) autóval és kisbuszokkal szállítja az embereket az ellenzéki előválasztásra, Tiszabőről Fegyvernekre, bár hozzátette, hogy Tiszabőn nincs szavazósátor.

A politikus megjegyezte, hogy Tiszabőről, illetve más, szegény településeken belül eddig jobbára csak a kormánypártok utaztattak kisbusszal szavazni, most azonban úgy tűnik, a DK-nak is megtetszett ez a módszer. 

Lukács László György felidézte korábbi, nem túl dicső eredményét a faluban, amikor is a Fidesz 938 szavazatával szemben acélos 33 szavazatot sikerült bezsebelnie. Igaz, a DK sem járt jobban, Bodó Jánosné nem kevesebb mint kilenc szavazatot kapott.

Lukács László György ugyanakkor érdekesnek nevezte, hogy a korábban 95 százalékos kormánypárti győzelmet elkönyvelő faluból hirtelen több száz fős szavazóbázist felvonultató ellenzéki fellegvár lett.

Lehet ilyet csinálni persze, csak ne nézzük már egymást palimadárnak

 – írta a politikus.

A Telex rákérdezett az esetre a DK sajtóosztályánál, ahonnan azt válaszolták, hogy az ügyet tárgyalta az Országos Előválasztási Bizottság (OEVB), és egyhangúlag úgy vélték, hogy semmilyen szabálysértés nem történt. Hozzátették, hogy mivel a rendes országgyűlési választástól eltérően az ország településeinek körülbelül mindössze ötödén található csak szavazósátor, mozgóurna nincs, az online szavazás lehetőségével pedig sokan nem tudnak élni, az előválasztáson szabályos, hogy a részt vevő pártok utaztatják a szavazókat. Állításuk szerint ezt a lehetőséget az összes ellenzéki párt ki is használja.