Reggel kabát kell, délután jöhet a strandpapucs

2021.09.24. 06:23

Pénteken délnyugaton számíthatunk hosszabb napos időszakokra, máshol több felhő lehet az égen, számottevő csapadék nem valószínű. A nyugati, északnyugati szelet élénk, erős, többfelé viharos lökések kísérik. A szél estére jelentősen legyengül. Hajnalban 8–16 fok várható, a legmelegebb órákban 19–27 fokot mérhetünk – olvasható az Időkép előrejelzésében.

Szombaton hajnalban helyenként pára, köd képződhet, de napközben már sok napsütésre, kevés felhőre számíthatunk, csapadék nem lesz. Helyenként még élénk lehet a nyugati, délnyugati szél. Hajnalban 5–13, délután 22 és 27 fok között alakul a hőmérséklet.

Vasárnap is túlnyomóan napos, száraz idő várható, kevés fátyol- és gomolyfelhő lesz csak az égen. Gyenge, mérsékelt lesz a délies szél. Délután 23–28 fok közé emelkedik a hőmérséklet.

Hétfőn többfelé megnövekszik a gomolyfelhőzet, szórványosan, főként a Dunántúlon záporok, zivatarok kialakulása lesz jellemző. Mérsékelt lesz a légmozgás. Délután 21–27 fokig emelkedik a hőmérséklet.

Kedden is elszórt záporokra, helyenként zivatarokra van kilátás. Nyugaton megerősödik az északi szél. Délután 20–25 fok valószínű.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat hétfőn tizenkét megyére adott ki elsőfokú figyelmeztetést zivatar miatt. Mint írják, elsődleges veszélyforrást a villámlás jelent, emellett esetenként szélerősödés, jégeső előfordulhat.

Figyelmeztető előrejelzés hétfőre
Figyelmeztető előrejelzés hétfőre
Fotó: Országos Meteorológiai Szolgálat

Fájhat a fejünk

Az Időkép orvosmeteorológiai előrejelzése szerint pénteken erős melegfronti hatásra kell készülni. Sokaknál alakulhat ki migrén, fejfájás, dekoncentráltság, bágyadtság, fáradtság.

Fokozódnak a gyulladásos panaszok, a keringési problémákkal küzdők körében vérnyomás-ingadozás, rosszullét jelentkezhet.

A többfelé szeles időjárás miatt felerősödnek a fejfájásos, migrénes panaszok, emellett alvászavarok, álmatlanság, nyugtalanság is előfordulhat. Erősítsük immunrendszerünket, fogyasszunk minél több zöldséget, gyümölcsöt – tanácsolják.