Két év után rendeztek újra klímasztrájkot Budapesten

2021.09.24. 19:07

Klímaválság van. Lázadj! címmel szeptember 24-re szervezett tüntetést a Fridays for Future és az Extinction Rebellion szervezet Budapesten és több nagyvárosban világszerte – tájékoztatnak róla az esemény Facebook-oldalán. 

A fővárosi megmozdulás 16.30-kor indult az Operától, ahonnan a résztvevők a Kossuth térre sétáltak, ahol beszédet mondott Kovács Valéria (Fridays for Future Budapest), Bari Jutka (Idetartozunk Egyesület), illetve Jordán Ferenc biológus, Udvaros Dorottya színművésznő, a Greenpeace nagykövete. Ezt követően a megjelentek egy nagy Die-int tartottak, ami belehalás néven várt ismertté, és a tiltakozás egy olyan formája, amikor tömegesen a földre fekszenek és halottnak tettetik magukat. Az eseményt végül az Esti Kornél félórás koncertje zárta.

A szervezők azt írják közösségimédia-oldalukon, hogy felvonulásuknak számos oka volt, például tiltakoztak, mert a karantén időszaka alatt a demokratikus elvek és jogok mindenhol csorbultak, a képviselők a képviselt állampolgárok megkérdezése nélkül vagy akarata ellenére döntöttek természetpusztító nagyberuházásokról. Emellett okként említik, hogy gyökeres és rendszerszintű változásra van szükség, amely egyaránt figyelembe veszi a legújabb tudományos eredményeket, a természet és a biodiverzitás bonyolult rendszerét, és felveszi a harcot a kiszolgáltatott csoportok gazdasági, társadalmi és politikai elnyomása ellen.

Klímaváltozás, környezettudatosság, fenntartható jövő.
Ezek nem csak trendi hívószavak, hanem a közös valóság, amiben mindannyian élünk. A Zöld Indexen mi is kiemelt figyelemmel foglalkozunk ezekkel a témákkal. Ha te is fontosnak tartod, hogy azoknak is élhető bolygójuk legyen, akik ma születnek, csatlakozz hozzánk a Zöld Indexen.