16:00, December 03.
Hollandia 0
Egyesült Államok 0
Kalifa Nemzetközi Stadion Nyolcaddöntő
20:00, December 03.
Argentína 0
Ausztrália 0

Karácsony elmagyarázta, hogy miért nevezte politikai humbugnak Dobrev ígéretét

BP-7472
2021.09.25. 13:26

Dobrev Klára a miniszterelnök-jelöltek péntek esti vitáján újra arról beszélt, hogy egyszerű többséggel is hozzányúlhatnak az alkotmányellenes kétharmados törvényekhez. Karácsony Gergely viszont leszögezte, hogy nincs már olyan jogász Magyarországon, aki azt mondaná, hogy egyszerű többséggel jogállami módon meg lehet változtatni a kétharmados törvényeket, Dobrev Klára javaslata egy politikai humbug.

Miért neveztem politikai humbugnak Klára legfőbb ígéretét a tegnapi vitában? – teszi fel a kérdést az MSZP–Párbeszéd és az LMP miniszterelnök-jelöltje Facebook-posztjában.

Tartozom azzal a riválisaimnak és a választóknak, hogy elmagyarázom, miért tartom károsnak, hogy Dobrev Klára és más miniszterelnök-jelöltek is azzal kampányolnak, mintha csak politikai bátorság kérdése lenne egyszerű többséggel felülírni a kétharmados törvényeket. Szerintem ez nem bátorság, hanem botorság.

Ha pedig le akarják győzni Orbán Viktort és rendszerét, akkor különbnek kell lenniük, így nem lehet az a céljuk, hogy ugyanazt csinálják, mint ők, mert az nem valódi változás, hanem csak visszavágó lenne.

A miniszterelnök-jelölt kiemelte, hogy nincs egyetlen mérvadó jogász sem Magyarországon, aki egyetértene Dobrev Klára javaslatával. Karácsony egyetért Majtényi Lászlóval:

Az egyszerű többséggel való alkotmányozás azokat az egylépéses sakkozókat idézi, akik nem számolnak azzal, hogy a lépésüknek következményei lesznek. Vagyis Klára javaslata első ránézésre tetszetősnek tűnhet, de ténylegesen a társadalom szétzilálódásához és éppen ezért a jogtalanság útjára lépő kormány bukásához vezet, rövid időn belül.

Karácsony Gergely úgy gondolja, hogy „a NER lebontásához semmi szükség közjogi barkácsolásra”, mert a rendszer alapját nem a jog adja.

Ezerszer elmondtam: el kell zárni a pénzcsapokat, és működésbe kell hozni a kormány alá tartozó nyomozó szerveket, és ez a rendszer kártyavárként összeomlik. Méghozzá hónapokon belül. Erre van programom, erre van konkrét cselekvési tervem, ennek végrehajtására hívom az ellenzéki szövetségeseimet.

A főpolgármester szerint sem a választókat, sem magukat nem csaphatják be azzal, hogy egy csettintésre sikerülhet alkotmányozni. Karácsony azzal kezdene, hogy az új kormány nem az Alaptörvényre, hanem az alkotmányosság helyreállítására tesz esküt, ehhez elég módosítani egy feles többséget igénylő törvényt.

Dobrev Klára: Nem változott Vörös Imre álláspontja

A DK miniszterelnök-jelöltje Facebookon reagált a humbugozásra.

Karácsony Gergely azt írja ma a Facebookon, hogy “humbug”, amit az orbáni alaptörvény feles többséggel való eltörléséről mondok. Ezt mind a tegnapi vitában, mind a mai posztjában azzal támasztja alá, hogy Vörös Imre volt alkotmánybíró valójában nem is azt állítja, amit én erről a vitában mondtam.

Dobrev Klára azt állítja, hogy a vita után kapott egy sms-t Vörös Imrétől, akit rögtön fel is hívott, és megkérdezte tőle, hogy igaz-e, amit jelölttársa mond.

Vörös Imre nagyon egyértelműen azt mondta, hogy minden úgy van, azt mondja és gondolja ma is, ahogy én őt idéztem, az álláspontja egy cseppet sem változott! És arra is felhatalmazott, hogy ezt elmondjam bárkinek!

A DK-s politikus hozzáteszi:

Igaza van Karácsony Gergelynek abban, hogy hatalmas különbség van az ő véleménye (alaptörvényt eltörölni, a „független” intézmények élére kinevezett pártkatonákat eltávolítani csak kétharmaddal lehet) és az enyém (az alaptörvény alkotmányellenesen jött létre, a hatalom kizárólagos megragadását szolgálja, ezért feles többséggel megszüntethető, a pártkatonák eltávolíthatók a hivatalukból) között.

Dobrev Klára posztja végén leszögezte, erről is döntenek az ellenzéki szavazók az előválasztáson.

(Borítókép: Dobrev Klára és Karácsony Gergely a miniszterelnök-jelöltek vitáján 2021. szeptember 24-én. Fotó: Bodnár Patrícia / Index)  • Hírek
  • Hírek