A német kancellár leköszön, a magyar kormányfőjelöltek vitáznak

IMG 7653 (1)
2021.09.25. 19:39
Elemzés az ellenzéki miniszterelnök-jelölti vitáról, portré a leköszönő Angela Merkelről, Márkó és Barna síkideg, és egy város, ahol megállt az idő valamikor a Szovjetunió alatt. Ezekről írtunk ma az Indexen.
  • Péntek este zajlott az ellenzéki előválasztás miniszterelnök-jelöltjeinek második vitája, elemző segítségével értékeljük az aspiránsok teljesítményét. A miniszterelnök-jelöltek második televíziós vitája sokkal több feszült pillanatot hozott, mint az első. Pulai András, a Publicus Intézet stratégiai igazgatója két okot lát ennek hátterében: az egyik, hogy a formátum és a témák is ebbe az irányba vitték, a másik a kampány élesedése. Bővebben itt.
  • Több személyes beszámoló és kórházi dolgozó is megerősítette, hogy a Mátészalkai Kórházban 13 óra 30 perc után nem fogadnak szülés előtt álló nőket. A település ügyeivel foglalkozó Facebook-oldalhoz, a MátészalkaLeakshez sok panasz érkezett. Részletek itt.
  • Újra nagyon alacsony a Duna vízállása, ezért el kell indítani a szivattyús vízpótlást a Ráckevei-(Soroksári-) Duna-ágon. A Duna vízszintje nemcsak alacsony, hanem a száraz időjárás miatt továbbra is apad, így a Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság szombaton elkezdi a vízpótlást, amelyre az élővilág védelme, valamint az öntözési és egyéb igények miatt van szükség. Bővebben itt.
  • Transznyisztria. Egy senki által sem elismert, mégis létező és meglátogatható ország, egy Csongrád megye nagyságú skanzen, ahol megállt az idő. Amelynek fővárosában, Tiraspolban (oroszos kiejtéssel Tyiraszpolban) gigantikus Lenin-szobor magasodik a Szovjetek Háza előtti téren, ahol a legtöbbet látható szimbólum a sarló és a kalapács, és ahol műanyag rubellel is lehet fizetni. Itt járt az Index „külső munkatársa”, Eric, aki korábban már a csernobili zónából is küldött helyszíni riportot, és aki most is elugrott a történelem legsúlyosabb atomkatasztrófájának szürreális helyszínére. Mutatjuk.
  • Több korábbi felmérés szerint a világ legnagyobb hatalmú nője. Európa kancellárjának is szokás nevezni, vagy a kontinens de facto vezetőjének. Vannak, akik Európa megmentőjét látják benne, mások éppen ellenkezőleg, Európa lerombolójának tartják. Ő a németek Muttija, a német politika ravasz túlélője, akit mindig is hiba volt alábecsülni. Tizenhat évnyi kancellárságával Angela Merkel a Kereszténydemokrata Unió (CDU) és egyúttal a modern Németország egyik leghosszabb ideig hivatalban lévő vezetője. Portré.
  • A háttérhatalom, amelyik felülre rakja a fagyasztót, hogy le kelljen hajolni a hűtőhöz, Szabó Zsófi migrénpiercingje és zokni-papucs kombó – többek között ezekről beszélgettünk Osváth Zsolttal. A Márkó és Barna Síkideg vendége ezen a héten a népszerű ZSHOW Time YouTube-csatorna műsorvezetője, étteremtulajdonos, influenszer volt.
  • Van ez a srác. Virsinszki Zoltán. Mondhatnánk, hogy a fél ország ismeri, de nem volna igaz. Ellenben mondhatnánk azt, hogy jó volna, ha a fél ország ismerné. Merthogy őstehetség. Ő most biztosan tiltakozna, mert attól, hogy a SkiTon Production társalapítója, és a neten bőven félmillió fölött van a követőinek a száma, még nem nevezi magát ismertnek, sem humoristának. Az Index arútluK című podcastjában arról is beszél, hogy ennek van-e bármiféle jelentősége.
  •  A világ legnagyobb presztízsű szakácsversenyének világdöntőjét szeptember 26–27-én rendezik meg Lyonban. A Bocuse d'Or magyar csapata – Veres István séf, Molnár Bence commis, Széll Tamás coach és Hamvas Zoltán elnök – a második napon versenyez majd. A magyar versenyzők próbafőzéseit figyelemmel kísérte az Index, és nem sokkal az elutazás előtt készített videóanyagot a csapattal.

További híreinket ide kattintva böngészhetik.

(Borítókép: Index grafika)