Závecz Research: Dobrev Klára volt a legmeggyőzőbb, ő nyerte a pénteki vitát

2021.09.25. 08:01

A Demokratikus Koalíció jelöltje, Dobrev Klára teljesített a legjobban az ellenzéki miniszterelnök-jelöltek péntek esti televíziós vitájában – derül ki abból a felmérésből, amelyet a Závecz Research készített az RTL Magyarország felkérésére.

A közvélemény-kutató 1040 embert hívott fel megkérdezni, hogy az ellenzéki miniszterelnök-jelöltek közül ki volt a legmeggyőzőbb. Erre a megkérdezettek

  • 30 százaléka válaszolta, hogy Dobrev Klára volt az,
  • 25 százaléknyian Karácsony Gergely budapesti főpolgármestert,
  • 22 százaléknyian Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármestert, a Mindenki Magyarországa Mozgalom vezetőjét,
  • 10 százaléknyian Jakab Péter Jobbik-elnököt,
  • 7 százaléknyian pedig Fekete-Győr Andrást, a Momentum vezetőjét 

nevezték meg. Egy másik, hasonló kérdésben a Závecz Research azt firtatta, ki nyerte a vitát. Ezt a megkérdezettek 31 százaléka szerint Dobrev Klára tette meg, őt Karácsony Gergely (24 százalék), Márki-Zay Péter (18 százalék), Jakab Péter (11 százalék) és Fekete-Győr András (4 százalék) követi. A kérdésre 12 százaléknyian nem akartak választ adni.

A közvélemény-kutatót érdekelte a szavazási hajlandóság is. 63 százaléknyian azt mondták, már voltak szavazni, 29 százaléknyian pedig azt, hogy nem, de tervezik, hogy elmennek. A válaszadók 5 százaléka nem szavazott, és nem is tervezi, hogy elmegy, 3 százalékuk nem adott választ a kérdésre.

Az Index egyébként a vitáról szóló összefoglalójában meg is szavaztatta az olvasóit arról, kit tartottak a legmeggyőzőbbnek a péntek esti televíziós vitában. Ez a szavazás még nem zárult le, egyelőre toronymagasan Márki-Zay Péter vezet, 2397 szavazata van, Jakab Péter a második 741-gyel, Dobrev Kára a harmadik 680-nal, Karácsony Gergely a negyedik 614-gyel, Fekete-Győr András pedig az ötödik 492-vel.