Gulyás Gergely: A brüsszeli tisztviselők nem képesek tolerálni a másságot

2021.09.27. 15:07 Módosítva: 2021.09.27. 15:08

Brüsszel szorongatni akarja Közép-Európát, de a hurok körülötte is feszül, ezért komolyan át kell gondolnia térségünkhöz való viszonyát − jelentette ki Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Sieci lengyel konzervatív hetilapnak adott, hétfőn megjelent interjúban.

Az európai uniós szervek főként Lengyelországot és Magyarországot támadják, de az utóbbi időben Szlovéniát és Ausztriát is. A brüsszeli tisztviselők problémája, hogy nem képesek tolerálni a másságot

− emelte ki Gulyás Gergely, majd hozzátette: ebben az értelemben Brüsszel ma „az illiberalizmus fővárosa”.

Mint mondta, az Európai Bizottság elméletileg a „szerződések őre”, a gyakorlatban viszont „korábban nem tapasztalt mértéket ér el a beavatkozás Magyarország belügyeibe”. A miniszter szerint

Brüsszel nem veszi tudomásul, hogy Európának ez a része más, mint a nyugati országok, és inkább kockáztatja az egész Európai Unió stabilitását, mint hogy rugalmas legyen.

Gulyás Gergely úgy véli: Brüsszel még a legkisebb véleménykülönbséget sem képes elviselni, és a számunkra a Szovjetunió idejéből ismert elvet vallja, miszerint a jog a politika szolgálóleánya.

A távirati iroda azt írja, hogy a közép-európai tagállamoknak folyósított uniós forrásokról Gulyás Gergely elmondta, hogy ez nem adomány, az euróövezetben és az uniós piacon Németország annyit keres, hogy az uniós alapok ahhoz képest csekély összegűek. Szerinte nincs semmi alapja annak, hogy az alapokat erkölcsi gesztusként kezeljék, történelmi kategóriákban nézve pedig „nem tartozunk igazán semmivel, éppen ellenkezőleg”.

A magyar gyermekvédelmi törvény témájában Gulyás Gergely szerint ez még a migrációs témánál is nagyobb haragot váltott ki Brüsszelben, azonban kiemelte, hogy úgy gondolják, hogy a gyermekek védelme az állam feladata, míg a felnőttek élete már az ő dolguk.