Jakab Péter: Nincs kegyelem, nincs félrenézés

2021.09.27. 16:26
Napirend előtti felszólalásokkal kezdődött az Országgyűlés hétfői ülése. Jakab Péter és Dömötör Csaba feszült egymásnak elsőként. A parlament hétfőn délután dönt többek között a veszélyhelyzet meghosszabbításáról is.

Jakab Péter azzal kezdte napirend előtti felszólalását, hogy ez az ország mindig akkor fejlődött, amikor a vezetői képesek voltak áldozatot hozni.

Önök nem áldozatot hoznak a népért, hanem a néptől várnak áldozatot

– mondta a kormánypárti képviselőknek.

A Jobbik miniszterelnök-jelöltje szerint nincs még egy olyan ország, ahol három százalékkal emelik a béreket és a nyugdíjakat, miközben öt százalékkal gyengül a forint, ráadásul a férfiak több mint fele még azelőtt meghal, hogy nyugdíjba mehetne.

Önök mindent el akarnak venni a magyar emberektől. A pénzüket, a jövőjüket, az egészségüket, az életüket. Amikor lehallgatják a telefonjainkat, oda is betörnek, ahol végképp semmi keresnivalójuk: a magánéletünkbe.

Az ellenzéki politikus úgy látja, hogy a kormánypártiak Európa szegényházává tették az országot, saját magukat pedig milliárdossá.

Nincs kegyelem, nincs félrenézés, nincs megbocsátás, csak kőkemény elszámoltatás. Az ellenzéki kollégáimnak is mondom, ez lesz az új kormány hitelességi próbája.

Jakab Péter hangsúlyozta, hogy ehhez pénz sem kell, csak akarat. Felszólalásában arra is kitért, hogy az ellenzékiek áldozatot hoztak, képesek voltak kompromisszumot kötni, és ha kell, engedni. Most készen állnak arra, hogy lebontsák a rendszert, aztán felépítsék a szabadság és jólét Magyarországát, egy olyan országot, ahol „nem az jut magasabbra, aki mélyebbre hajol”.

A miniszterelnök-jelölt tudja, hogy „harminc év mocskát” senki nem fogja harminc nap alatt helyrehozni. Nehéz lesz újjáépíteni az országot, de ha jó a cél és az irány, ha fegyelmezett a kapitány, és nem fél bilincsbe verni a bűnösöket, ha úgy képes kiállni a nemzet egysége mellett, hogy megőrzi a sokszínűséget, a nemzet nem fog eltévedni.

Dömötör Csaba: Nem kínos egy kicsit?

A kormánypárti padsorokból Dömötör Csaba reagált Jakab Péter szavaira. Szerinte azt, hogy mennyire komolyan vehető a Jobbik mint kormányzóerő, jól mutatja ózdi jelöltjük karlendítésgyanús ügye.

Az államtitkár elmondta: türelemmel végighallgatják Jakab felszólalásait, „amiket minden bizonnyal mások kérnek”, de két okból nem tudják komolyan venni.

Az egyik, hogy az alapvető tények sem stimmelnek. A másik, ha mákszemnyit is fontosnak tartaná a magyarok megélhetését, akkor nem fogott volna össze az országvesztőkkel.

Dömötör arra emlékeztette a Jobbik vezetőjét, hogy „új főnökei kormányzása idején” 13 százalékkal nőttek a reálbérek, a Fidesz–KDNP alatt hetven százalékkal. Jakab Péter szűkebb hazájában, Borsodban 17 százalékról öt százalékra esett a munkanélküliség.

Látom, hogy részt kell vennie a baloldali előválasztásnak nevezett izében, a vitákban is részt kell vennie, de önre epizódszerepet osztottak.

A kormánypárti politikus számonkérte Jakabot, hogy miért nem tiltakozik, amikor például a társasági adó emeléséről beszélnek vagy a családi adókedvezmények rendszerét támadják. Dömötör szerint azért nem tiltakozik, mert már nincs rá lehetősége, elvesztette ő és pártja is az önálló döntés lehetőségét, sőt önként odaadta azoknak, akik ellen a Jobbik létrejött.

Ön nagyon hosszú utat tett meg a Jobbikkal. Nem olyan rég még azt követelte, hogy a szemkilövetők kapják meg a büntetésüket, hogy Gyurcsány Ferencet tiltsák ki Miskolcról. Még pár hónapja is arról beszélt, hogy piszok nehéz volt leülni tolvajokkal tárgyalni. Aztán aláírt nekik, és az egyik legaktívabb tagozat lettek. Még Miskolcon is DK-s jelöltet kell támogatnia Jakab Péternek, nem kínos egy kicsit?

Ahogy arról beszámoltunk, az Országgyűlés hétfőn dönt többek között a veszélyhelyzet meghosszabbításáról.