Lovasi András szerint népharag kellene, csak se nép, se remény

2021.09.27. 13:48

Interjút adott Lovasi András, amelyben elmondta, hogy ma már nem venné át a Kossuth-díjat. 

Az énekesnek hamarosan új albuma jelenik meg Grand Hotel Halmahera címmel, amelyen többek közt Orbán Viktorról és Mészáros Lőrincről is énekel. Arról, hogy pontosan mit keresnek a dalaiban, azt mondta: a NER az utóbbi években annyira átalakította az emberek életét, hogy gyakorlatilag megkerülhetetlenné vált. 

S ahogy az ember azt is megénekli, hogy van fű, fa meg virág, Nap és Hold és csillagok, efféle környezeti állandóként a Nemzeti Együttműködés Rendszere és annak működtetői is helyet kérnek maguknak a műben. Adottságként, szemlélődve kezelem tehát őket, nem ítélkezem fölöttük a lemezen

– mondta erről a Válasz Online-nak.

Az Őszi Hacacáré nevű programsorozattal kapcsolatban – amelyet a kormánypárti vezetésű településeken rendeznek meg – azt mondta: a zeneiparnak sokat segítenek az efféle koncertek, az viszont káros a szektorra, ha egész évben ingyenesen tudják meghallgatni a zenekarokat az emberek.

 Az emberek nyilván nem vesznek koncertjegyet, ha „ingyen” – persze az adóforintjaikból – is megnézhetik a Tankcsapdát a főtéren. Nem beszélve arról, hogy ez rengeteg pénz, meg lehetett volna menteni belőle mondjuk a vidéki művelődésiház-hálózatot

– mondta Lovasi a Hacacáréról.

Az énekes arról is beszélt, hogy mai fejével nem venné át a Kossuth-díjat sem, amelyet a Bajnai-kormány idején kapott, de nem azért, mert idén Nagy Feró is megkapta.

Én minden vagyok, csak tiszteletre méltó nem. Azok a „nagy művészek”. Sosem gondoltam magamra úgy, hogy a nemzet művésze lennék. Mindig tudtam, hogy egy réteghez, szűkebb közeghez szólok. Aztán a kilencvenes évek úgy hozta, hogy nagyobb lett ez a réteg. A Kossuth-díjasság tehát nem passzol az attitűdhöz, amellyel létezni, dolgozni igyekszem.

Lovasi András azt is elmondta, hogy már rákérdezett arra, vissza lehet-e adni a díjat. Azt a választ kapta, hogy ez nem olyan egyszerű, ezért inkább úgy döntött, hogy vándordíjat próbál csinálni belőle, amelyre egy zsűri jelölne évente embereket, aztán szavazással döntenék el, ki kapja. A díjhoz tizenöt évig félmillió forint is járna, ugyanis ő 7,4 millió forintot kapott a Kossuth-díjjal. 

Arról, hogy ha ennyire nem kedveli a NER-t, miért nem vállalt szerepet az ellenzéki összefogásban és annak kampánydalában, Lovasi András azt mondta, hogy „Jó szívvel nem tud” az ellenzékkel sem egy húron pendülni. Ettől függetlenül jövőre elmegy majd szavazni – tette hozzá.

Listán a Magyar Kétfarkú Kutya Pártra húzom majd be valószínűleg, egyéniben meg esetleg kap egy szavazatot az ellenzéki összefogás jelöltje. Akárki is lesz az. Nehogy úgy kelljen éreznem, hogy nem tettem semmit a NER leváltásáért

– mondta Lovasi.

Az énekes végezetül arról beszélt, hogy nincsenek nagy reményei abban az esetben sem, ha az ellenzék megnyeri a jövő évi választást. 

A NER-t csak a népharag tudná eltüntetni. Ahhoz meg ugye kellene a nép, amely viszont nem partner ebben a kellő arányban

– fogalmazott, majd hozzátette, hogy az ellenzék győzelme esetén „lenne minimum kétmillió felhergelt ember, aki ezt nagyon nehezen tudná megemészteni, nem fogadná el az eredményt, miközben a közigazgatás nagyobb része, a gazdasági érdekcsoportok, az autópályák, a kaszinók, az egyetemek, a médiafelületek is jórészt Orbán kezén vannak”.

Talán érthető, ha ezek fényében szkeptikus vagyok a jövőre elérkező magyar mennyországot illetően

– mondta Lovasi András.