Az OAH jelezte, hogy egy törésvonalra épülne Paks 2, a kormány tűzzel-vassal küzd a blokkokért

2021.09.27. 15:44 Módosítva: 2021.09.27. 15:50

Még áprilisban mondott le posztjáról Fichtinger Gyula, az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) főigazgatója, aki 2013 óta irányította a hivatalt. A döntés váratlanul, lényegében előzmények nélkül jelent meg a Magyar Közlönyben, később viszont kiderült: korrupciós botrány állhat a tisztviselő távozásának hátterében. 

Most az is kiderült, hogy Fichtinger Gyula éppen akkor távozott posztjáról, amikor az általa vezetett szervezetnek el kellett volna bírálnia azt a kérelmet, amely alapján zöld utat kap a két új paksi atomblokk megépítése. 

A Direkt36 alapján a Népszava arról ír, hogy a Süli János miniszter égisze alá tartozó Paks II. Zrt. az OAH-nak már tavaly nyáron benyújtotta az engedélykérelmet, amely tartalmazza az új atomerőmű orosz terveit is. Ugyanakkor a hivatal rossz minőségűnek találta azokat,

és több jelentős problémára is felhívta a figyelmet a tervekkel kapcsolatban. 

A Direkt36 szerint a Fichtinger Gyula által vezetett szervezet például azt is nehezményezte, hogy az egyik új blokk pont azon a területen épülne fel, amely alatt aktív törésvonal fut a földtani kutatások szerint.

Ezzel kapcsolatban külön kiemelték, hogy mindez akár földrengést is okozhatna, amely a leendő atomerőművet is veszélyeztetné. Jogi érvelésükben azonban egy olyan kormányrendeletre hivatkoztak, amely határozottan kimondja:

olyan helyre tilos atomerőművet építeni, ahol tektonikailag aktív törésvonal van.