Már a NAV vizsgálja a belvárosi fideszes polgármester földügyeit

2021.09.27. 15:14 Módosítva: 2021.09.27. 15:14

A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) továbbította a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak (NAV) azokat az aktákat, amelyek Szentgyörgyvölgyi Péter V. kerületi polgármester bakonybéli vagyongyarapodásáról szólnak – derül ki a rendőrség egyik határozatából. 

Az ügy áthelyezéséről szóló határozatban, amelyet a 24.hu ismertet, a BRFK úgy fogalmaz:

Az újságcikkben foglaltak nem a rendőrség hatáskörébe tartozó vagyon elleni bűncselekmény, hanem költségvetési csalás egyszerű gyanúját vetik fel, amennyiben Szentgyörgyvölgyi Péter be nem vallott – s vagyonnyilatkozatában sem feltüntetett – jövedelme után a személyi jövedelemadót nem fizette meg.

A határozatban az is szerepel, hogy hamis magánokirat felhasználásának minősül az esetleges valótlan tartalmú vagyonnyilatkozat benyújtása, amely 

költségvetési csalással valóságos halmazatot alkot.

A rendőrség azt is kiemelte, hogy a „tévedésbe ejtéssel, tévedésben tartással, valótlan tartalmú nyilatkozat tételével vagy a valós tény elhallgatásával elkövetett költségvetési csalás bűntettének gyanúja miatt” indított vizsgálatra hatásköre a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak van.

Hozzáteszik: költségvetési csalás és az azzal összefüggésben elkövetett hamismagánokirat-felhasználás bűncselekmény kapcsán a nyomozást kizárólagosan a NAV végzi.

Ahogyan arról korábban az Index beszámolt, sajtóhírek szerint Szentgyörgyvölgyi Péter V. kerületi fideszes polgármester a bakonyi birtokgyarapodásával kvázi földesúrrá avanzsált.

A belvárosi kerületet 2014 óta vezető polgármester mára több mint hatvanhektárnyi területet birtokol. Ezzel megduplázta földbirtokait az elmúlt években, ám a belvárosi polgármester vagyonnyilatkozataiban nem találni a birtok pénzügyi fedezetét.

A polgármester később nem ment el az ügy kivizsgálása miatt létrejött vizsgálóbizottság ülésére.