Jön a hidegfront, villámlással és jégesővel érkezhet a vihar

2021.09.29. 06:36

Többnyire erősen felhős, illetve borult lesz az ég, az éjjel képződött pára- és ködfoltok reggel fokozatosan megszűnnek. Délelőtt helyenként, késő délután, estefelé egy hidegfront hatására a Dunántúlon már több helyen várható eső, zápor, ott egy-egy zivatar is előfordulhat, de utóbbira a Duna–Tisza köze déli részén is van kis esély – olvasható az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzésében.

Hozzáteszik: a legmagasabb nappali hőmérséklet 17 és 22 fok között valószínű, késő este 12–17 fokra van kilátás. Az Országos Meteorológiai Szolgálat több megyére elsőfokú figyelmeztetést adott ki, néhol zivatar, villámlás, esetleges jégeső veszélye miatt, néhol a tartós, sűrű ködre figyelmeztetnek.

Veszélyjelzés
Fotó: Országos Meteorológiai Szolgálat

Fájhat a fejünk

Az Időkép orvosmeteorológiai előrejelzésében is olvasható, hogy szerdán késő délután hidegfront éri el a nyugati tájakat, emiatt napközben egyre jobban fokozódnak majd a frontérzékenyek panaszai. Fejfájás, migrén, vérnyomás-ingadozás egyaránt előfordulhat, erősödnek az ízületi bántalmak. A felhősebb időben általános lehet a bágyadtság, a tompaság, a dekoncentráltság is.

Hűvös, igazi őszi hétvége jön

Csütörtök reggelig a délkeleti tájak kivételével többfelé kell esőre, záporokra készülni – írja az Időkép. Napközben a legtöbb helyen borongós lesz az idő, de miközben a csapadékzóna egyre keletebbre helyeződik át, nyugat felől elkezd felszakadozni a felhőzet. Hajnalban 8–12 fokot, délután 14–20 fokot mérhetünk.

Pénteken már több lesz a napsütés, de még több helyen megnövekszik a felhőzet, és néhol kisebb eső, zápor is előfordulhat. Hideg, több helyen párás, ködös lesz a reggel, 4–12 fok várható, délután 17–22 fokig emelkedik a hőmérséklet.

Szombaton gyengén felhős, napos időre készülhetünk. Kisebb zápor csak elvétve északon lehet. A délkeleti szél többfelé megélénkül, helyenként megerősödik. Ismét hűvös reggelre van kilátás, délután pedig 18–23 fok valószínű.

Vasárnap túlnyomóan napos, száraz idő ígérkezik. Északnyugaton erős, néhol viharos lesz a délkeleti szél. A csúcshőmérséklet 19–24 fok között alakulhat.