Külföldi turistákat fosztott ki Budapesten egy román álrendőr

2021.09.30. 09:25

Álrendőrt fogtak el az igaziak Budapesten, aki arra hivatkozva kérte el egy külföldi pár pénzét, hogy az hamis lehet.

Egy külföldi házaspártól kért útbaigazítást egy férfi 2021. szeptember 24-én délelőtt Budapest VII. kerületében. Közben odalépett hozzájuk még valaki, aki egy hamis igazolványt felvillantva rendőrnek mondta magát.

Majd angolul beszélve, illetve mutogatással mindhármuktól elkérte a náluk lévő pénzt, hogy ellenőrizze, nem hamis-e.

A „vizsgálat” után az illető visszaadta a pénzt. Azt viszont a házaspár már csak hotelszobájukba visszatérve vette észre, hogy

az átadott 200 ezer forint helyett csak 66 ezret kaptak vissza.

A külföldiek feljelentést tettek és az erzsébetvárosi nyomozók azonosították az álrendőrt és a társát, aki a sértettektől útbaigazítást kérve, majd magát a színlelt intézkedésnek alávetve segítette az akciót. Elfogatóparancsot adtak ki ellenük, ami alapján a Budapesti Rendőr-főkapitányság Zseblopási Alosztály munkatársai szeptember 28-án Józsefvárosban elfogták az 58 és 63 éves román állampolgárokat. A VII. kerületi nyomozók átkutatták a két férfi hotelszobáját,

ahol megtalálták és lefoglalták az elkövetéskor viselt ruhákat, valamint 850 ezer forintnyi valutát (eurót) is találtak náluk. 

A lopás bűntett elkövetésével gyanúsított külföldieket kihallgatásukat követően őrizetbe vették, és előterjesztést tettek letartóztatásuk indítványozására – közölte a rendőrség. 

Az elkövetési módszer nem ismeretlen a rendőrök előtt. A magukat civil ruhás rendőrnek kiadó tettesek többnyire külföldieket szemelnek ki. Azt állítják, hogy hamis pénzt keresnek, majd az ellenőrzésre átvett összegnél kevesebbet adnak vissza. Mire az áldozatuk észreveszi, hogy becsapták, már messze járnak. A rendőrség ezzel kapcsolatban hangsúlyozta: a rendőrök nem ellenőriznek bankjegyeket az utcán, és arra kérték az embereket, hogy ne dőljenek be az efféle trükköknek.