Brüsszel és Budapest még gyűri egymást, de meglesz a megállapodás a magyar helyreállítási tervről

2021.09.30. 08:16

A következő hetekben megszülethet a megállapodás, hogy az Európai Bizottság jóváhagyja és támogassa a koronavírus-járvány utáni magyar helyreállítási tervet, amelyről már hosszú hónapok óta tárgyal a testület Orbán Viktor kormányával.

A megegyezésre korábban kiszabott határidő csütörtök éjfélkor lejár ugyan, de a Népszava szerint

legkésőbb hat héten belül megegyezhet a magyar kabinet és az Európai Bizottság. 

Magyarországnak összesen 2511 milliárd forint vissza nem térítendő támogatás jár 2021–2027 között az Európai Unió helyreállítási és ellenállóképességi alapjából (RRF). A 27 ország közös hitelfelvételéből származó pénzt a koronavírus-járvány következményeinek enyhítésére és a gazdaság élénkítésére lehet felhasználni, de a költésnek szigorú szabályai és feltételei vannak, és egy részletes tervet is be kellett nyújtani erre vonatkozóan.

Magyarország ezt május 12-én megtette, de az Európai Bizottság utóbb újabb elvárásokat fogalmazott meg ezzel kapcsolatban. A biztosi testület elsősorban korrupcióellenes és az igazságszolgáltatás függetlenségét garantáló intézkedéseket várt, valamint lépéseket a döntéshozatal átláthatóságának, a jogalkotás kiszámíthatóságának a biztosítására, a közbeszerzések felügyeletének megerősítésére.

Budapest és Brüsszel végül abban maradt, hogy szeptember 30-ig adnak határidőt az ezzel kapcsolatos tárgyalásokra. A felek azóta intenzív tempóban egyeztetnek, és az utóbbi időben sikerült közelíteni az álláspontokat, bár Gulyás Gergely kancelláriaminiszter szerdán még arról beszélt, hogy nem tudni, mikor sikerül megállapodást kötni.

Amennyiben viszont valóban tető alá hozzák a megállapodást a következő hetekben, akkor van esély rá,

hogy Magyarország az év végén vagy jövő év elején hozzájut a támogatás 13 százalékát kitevő előleghez, 326 milliárd forintnyi összeghez.

A brüsszeli testület mostanáig 20 uniós ország programját hagyta jóvá, és 16-nak már kiutalt 51,5 milliárd euró előleget a 672,5 milliárd eurós mentőcsomagból. Ausztriában például szerdán kezdték meg a források folyósítását. 

Két tagállam, Bulgária és Hollandia be sem nyújtotta a nemzeti tervét, a többi „későn érkezővel” még folynak a tárgyalások. Lengyelországgal szintén elhúzódtak a megbeszélések, de forrásaink szerint Varsó is heteken belül számíthat a bizottsági jóváhagyásra.