Végelszámolják a céget, amely a magyar kormány lélegeztetőgép-beszerzésén nyerészkedett

HUS 6526
2021.09.30. 19:41 Módosítva: 2021.09.30. 20:14

Megszűnik a Fourcardinal Tanácsadó Kft., amely a magyar kormány járvány alatti lélegeztetőgép-beszerzésében a legnagyobb szerepet játszotta. A cégnek nincs jogutódja, ezért döntöttek a megszűnés mellett − írja a Menedzsment Fórum.

A cég egy év alatt növelte 216-szorosára az árbevételét azzal, hogy a koronavírus-járvány első hullámában az egyik legnagyobb összegű szerződést kötötte a külügyminisztériummal. A vállalat már szeptember elseje óta végelszámolás alatt van, az eljárást Süli Kálmán végelszámoló vezeti, a céggel szembeni igényeket november 7-ig lehet benyújtani.

Korábban az Index is beszámolt arról, hogy a kormány mintegy háromszázmilliárd forintot költött 16 ezer lélegeztetőgépre. A Fourcardinal Tanácsadó Kft.-vel április 20-án írt alá a Külgazdasági és Külügyminisztérium egy megállapodást, amely szerint több mint 17 milliárd forintért ad el lélegeztetőgépet a kormánynak.

Később a megállapodás mellé egy közel 33 milliárd forintos eszközbeszerzési projekt is társult. Ennek értelmében a vállalat orvosi eszközöket, betegmonitorokat és infúziós pumpákat szállított az államnak.

(Borítókép: Huszti István / Index)