Alapítvány veszi kézbe a magyar történeti kertek felújítását és fenntartását

2021.09.30. 12:06
A Kárpát-medencében egykor több száz történeti kert volt, amelyek egy része mára elpusztult, vagy elvesztette eredeti jellegét. Most a Magyar Kertörökség Alapítvány fogja össze az örökségvédelemben szerepet vállaló szervezeteket.

Hazánkban csaknem kétezer olyan kert van, amelyet természeti, műemléki, kertépítészeti értékeik alapján jelentősnek ítélnek a szakemberek. A Kárpát-medencében egykor több száz történeti kert volt, a 20. század második felében azonban ezek egy része visszafordíthatatlan károsodást szenvedett, némelyikük pedig végleg elpusztult. A megmaradt kertek közül sok  elvadult, vagy az átgondolatlan telepítések miatt elvesztette eredeti karakterét.

A nemrég  Magyar Kertörökség Alapítvány (MKA) egy olyan szakmai civil ernyőszervezet, amely a jövőben kiegészíti, összeköti és segíti az örökségvédelemben aktív, meglévő szervezetek tevékenységét – áll az alapítvány közleményében.

Ennek érdekében az MKA összefogja a teljes magyar kertörökség kutatására, kezelésére és fejlesztésére vonatkozó kezdeményezéseket, új programokat, pályázatokat szervez a kertörökség megőrzéséért.

Célkitűzéseinek megvalósítása érdekében – a nemzetközi gyakorlatnak megfelelően – a gazdasági és a társadalmi szereplőket bevonja a kertörökség támogatásába

–  írja az MKA.

Az alapítvány emlékeztet arra, hogy jelenleg hazánkban nincs elfogadott, jóváhagyott kastélykert- vagy kertörökséglista. A több évtizede folyó kutatások eredményeképp 1900 hazai kertről vannak információk, és ezek közül 400 tekinthető nemzetközi vagy országos szempontból is kiemelt fontosságúnak. A hazai kertvagyon 1100 település területén helyezkedik el, becsült nagysága 660 km², ami hozzávetőleg 690 Margit-szigetnyi nagyságú terület.

A legértékesebbnek számító 408 történeti kert döntő többsége (58 százalék) állami tulajdonú.

Az MKA a későbbiekben részt vesz a kertörökség védelmét elősegítő jogi szabályozások fejlesztésében, és az arra érdemes helyszínek védettségére is javaslatot tesz majd. Kezdeményezi a történeti értékű kertek klímaadaptációjának kutatását, a biodiverzitás, a hagyományos fenntartási módok meghonosítását is. 

A Magyar Kertörökség Alapítvány emellett egyik küldetésének tekinti, hogy növelje a történeti és történeti értékű kertek művészeti és természeti értékeinek megbecsültségét, megóvásának társadalmi támogatottságát. Meg kívánja honosítani a kertörökséghez kapcsolódó önkéntességet, bekapcsolva azt a nemzetközi önkéntes programokba, és programot indít a kertturizmus népszerűsítésére.

Az MKA a nemzetközi színtéren is meghatározó szerepre törekszik, ennek első állomása, hogy a Magyar Kertörökség Alapítvány és az Esterházy-kastélykert felvételt nyert az Európai Tanács alá tartozó European Route of Historic Gardens (ERHG) szervezetébe.