Akár 20 évet is kaphatnak, mert meg akarták ölni Orbán Viktort

2021.09.30. 09:03

Emberölés előkészületének bűntette mellett alkotmányos rend erőszakos megváltoztatására irányuló kísérlettel vádolják az ügyészek annak a csoportnak a tagjait, akik Orbán Viktor és Müller Cecília meggyilkolását is kilátásba helyezték.

Az ügyészek szerint a közéleti szereplők meggyilkolására való buzdítás kimerítette az alkotmányos rend megdöntésére irányuló kísérlet fogalmát. 

A Magyar Nemzet azt írta, hogy a Büntető törvénykönyv (Btk.) az utóbbi esetében öttől húsz évig terjedő vagy életfogytiglani szabadságvesztést helyez kilátásba,

így az érintettek akár 20 év börtönt is kaphatnak halmazati büntetésként.

A két gyanúsított – Posta Imre, a Köztársasági Őrezred pszichológusa és társa, K. Áron – a leleplezés előtt még nem kezdtek hozzá a merényletek megszervezéséhez. Ez azért fontos, mert ha így tettek volna,

akkor akár életfogytiglani büntetést is kaphatnának.

A nyomozó bíró harminc napra rendelte el mindkét gyanúsított letartóztatását. A megalapozott gyanú szerint létrehozták a Magyarok Felelős Nemzeti Kormánya nevű, az alkotmányos rend erőszakos megváltoztatására irányuló szervezetet. K. Áront bírói hatalommal ruházták fel, míg Posta Imre feladata a végrehajtói hatalom megszervezése volt. A gyanúsítottak egy új alkotmányt is megfogalmaztak.