Barátsági szerződést kötött a magyar kormány Szerbiával

2021.09.30. 12:22

Magyarország Kormánya és a Szerb Köztársaság Kormánya szerződést kötött a baráti kapcsolatokról és a stratégiai partnerségi együttműködésről. 

A szerződést a magyar közlöny szerdai számában hirdették ki. A szerződés egyelőre még nem lépett életbe, az életbe lépés időpontját a rendelet szerint a külügyminiszter állapítja majd meg.

A Magyar Közlönyben a szerződés részletes szövegét is közreadták. A megegyezésben szövege aktív politikai, gazdasági, környezetvédelmi és katonai együttműködést körvonalaz Magyarország és Szerbia közt, de konkrét lépésekből a megegyezésben viszonylag keveset határoztak meg. 

Az egyezség 6. cikkében a 2019. április 15-én, Szabadkán kötött szerződés után ismét leszögezték, hogy 

Magyarország elkötelezetten támogatja a Szerb Köztársaság európai integrációs törekvéseit.

A szerződésben írtak még többek közt a közös fejlesztések, beruházások támogatásáról, a kisebbségek jogainak védelméről, energiabiztonságról és a határátkelőhelyek fejlesztéséről is. 

A szerződés hatálya tíz évig terjed, amelyet követően öt évente automatikusan meghosszabbodik, kivéve, ha a felek egyike azt diplomáciai úton történő írásbeli értesítés útján a Szerződés lejárta előtt egy évvel felmondja. A felek kölcsönös írásos hozzájárulás esetén bármikor kiegészíthetik a szerződést.