A java most jön, a csaknem 500 forintos üzemanyagár még csak a kezdet

2021.09.30. 08:18

Kilenc nap alatt 36 forinttal nő az üzemanyag átlagára, a 95-ös benzin ára péntektől 6, a gázolajé 8 forinttal nő, így a benzin átlagára 465, a gázolajé pedig 478 forint lesz.

Ezzel azonban még nem ér véget az áremelkedés, sőt a java még csak most jöhet, és a korábban elképzelhetetlennek hitt 500 forintos átlagár már kézzelfogható közelségbe került.

Ami egészen elképesztő, hogy a koronavírus-járvány hatására is jelentősen csökkent az ára, és

2020. május 1-jén még 278 forint volt a benzin, és 308 forint a gázolaj, vagyis azóta, kevesebb mint másfél év alatt csaknem 200 forinttal drágult az üzemanyag.

Az árakat elsősorban a kőolaj világpiaci ára és a dollár-forint árfolyam befolyásolja, ráadásul az üzemanyagár több mint felét az adó teszi ki.

Ez azt jelenti, hogy ha a forint tovább romlik, valamint a világpiai események úgy befolyásolják az olajpiacot, az üzemanyag ára változatlanul rohamos tempóban növekedik tovább.

Hosszú távon ez azt eredményezheti, hogy a benzin és a gázolaj átlagára nemcsak az 500 forintot lépheti át, hanem a 600-at is megközelítheti vagy akár el is érheti a Telex szerint, ami elsősorban az olajár emelkedésével magyarázható.  • Hírek
  • Hírek