Márki-Zay Péter összefog Karácsony Gergellyel, de egy fontos kérdést még nem tisztáztak

BP-nek-2020-7
2021.10.01. 17:31 Módosítva: 2021.10.01. 18:32
Miniszterelnök-jelöltként és miniszterelnökhelyettes-jelöltként mennek tovább a második fordulóba a főpolgármesterrel, de arról még nem állapodtak meg, melyikük melyik pozíciót kapná.

Az ellenzéki előválasztás első fordulója után a miniszterelnök-jelöltségért folytatott verseny harmadik és második helyén álló Márki-Zay Péter és Karácsony Gergely egyeztetett a lehetséges együttműködésről, miután a legtöbb szavazatot Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció jelöltje kapta.

Márki-Zay Péter a Kossuth téren tartott sajtótájékoztatóján bejelentette: miniszterelnök-jelöltként és miniszterelnökhelyettes-jelöltként mennek tovább a második fordulóba a főpolgármesterrel, de arról még nem állapodtak meg, melyikük melyik pozíciót kapná. A hódmezővásárhelyi polgármester szerint egy hármas verseny esetén „nagyon nagy a kockázata annak”, hogy Dobrev Klára lehet a közös miniszterelnök-jelölt, viszont neki van a legkisebb esélye arra, hogy megverje Orbán Viktort 2022-ben a választásokon.

A tervek szerint nagyjából egy héten belül eldőlhet, ki lép vissza a másik jelölt javára.

Csak mi tudtunk az előválasztás során olyan új szavazókat bevonni, akik kiábrándultak a politikából.

Erre tekintettel azt kérik a hat párttól, hogy a jövőben, hetedikként jelen lehessen az egyeztetéseken a Mindenki Magyarországa Mozgalom is. Ezt az első fordulós választási eredményeik is indokolják.

Kérdésre válaszolva azt mondta, a pártokhoz közelálló közvélemény-kutatások eredményeit nem fogadja el, de független mérési adatokat igen. Márki-Zay Péter azt is jelezte, hogy a következő választási forduló október 9-ével kezdődhet, ezt Gyurcsány Ferencen kívül minden érdekelt párt képviselője elfogadta. 

Az én lelkiismeretemen nem fog száradni, hogy olyan jelölt legyen a közös miniszterelnök-jelölt, aki Orbán Viktort nem tudja leváltani.

Az eddigi ellenzéki teljesítménnyel nem elégedett, a mostaninál sokkal keményebb, egyben pozitívabb kampányt kell szerinte folytatni a jövőben. Márky-Zay Péter arról is beszélt, hogy a Fidesz korábban az ő és Pálinkás József szerepét (az ellenzéki konzervatív hangok jelenlétét) megpróbálta elhallgatni, most azonban a Gyurcsány-show videókampányának módosításával már ő is felkerült a Fidesz radarjára. 

Kormányzati pozícióban Márki-Zay Péter elsősorban a gazdaságot érintő, illetve a roma felzárkózás ügyét tekinti sajátjának. A visszalépés kérdésében a jövő héten, Hódmezővásárhelyen újra tárgyalóasztalhoz ül Karácsony Gergellyel.

Az előválasztás első fordulójának eredményeiről folyamatos, percről percre frissülő közvetítésben számolt be az Index. 

(Borítókép: Karácsony Gergely és Márki-Zay Péter az ellenzéki miniszterelnök-jelöltek vitáján 2021. szeptember 12-én. Fotó: Bodnár Patrícia / Index)