Hivatalos: február 15-ig kézbesítik a visszajáró adót a családosoknak

2021.10.01. 08:39 Módosítva: 2021.10.01. 09:16

A gyermekes katásoknak, ekhósoknak, egyéni vállalkozóknak és őstermelőknek is jár az adó-visszatérítés. A szülők többsége már 2022. február 15-ig visszakapja a 2021-ben befizetett személyi jövedelemadóját − tájékoztatta Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára az MTI-t. Az erről szóló kormányrendelet csütörtökön jelent meg a Magyar Közlönyben.

Az államtitkár elmondta, hogy a legtöbb szülőnek semmilyen teendője nem lesz, 

a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) automatikusan kézbesíti a visszajáró összeget február 15-ig.

Az érintettek száma elég magas, hiszen jelenleg több mint egymillió szülő kap családi pótlékot − emelte ki az államtitkár. Hozzátette: ezeket az adatokat a Kincstár átadja az adóhivatalnak, így az adó-visszatérítés a legegyszerűbb módon, pontosan úgy érkezik meg február 15-ig, ahogy a családi pótlék is: 

akinek bankszámlára, annak a NAV átutalja a visszajáró adó összegét, akinek a postás viszi, az az adó-visszatérítést is készpénzben kapja.

Izer Norbert elmondta, hogy azoknak is rendkívül könnyű dolguk lesz, akikről nem áll rendelkezésre a 2021-ben befizetett adó visszatérítéséhez minden adat, így annak a házastársnak, aki jogosult a családi pótlékra, de azt nem neki folyósítják, szükséges a számlaszám megadása ahhoz, hogy a NAV vissza tudja utalni az adót. Ehhez mindössze egy egyszerű nyilatkozatot kell kitölteni, amely otthonról, kényelmesen, online is megtehető. Azok a szülők is, akik december 31-ig elküldik a nyilatkozatukat, 2022. február 15-ig megkapják a családi adó-visszatérítést.

Nem esnek el a kedvezménytől azok sem, akik jogosultak a kedvezményre, de az automatikus visszatérítéshez az idén év végéig még semmilyen információ nem áll az adóhivatal rendelkezésére, ők az éves adóbevallásukban érvényesíthetik a családi adó-visszatérítést, amelyet akár már március 1-jén kézhez is kaphatnak − magyarázta az államtitkár.

Az adó-visszatérítést az úgynevezett összevontan adózó jövedelemből lehet érvényesíteni, tipikusan ilyen a munka-, a vállalkozói és mezőgazdasági őstermelői jövedelem, illetve idetartozik az ingatlan-bérbeadásból származó jövedelem is. 

A gyermeket nevelő katások és ekhósok is visszakapják a befizetett adójuk egy részét.

A katásoknak tételes adójuk egynegyede, az ekhósoknak a jövedelmükből levont adó mintegy kétharmada jár vissza.