Október 10-én kezdődik az előválasztás második fordulója

2021.10.03. 12:14

Hét napon keresztül, egész pontosan október 10-től október 16-áig tart az előválasztás második fordulója. Az időpont-meghatározáshoz a pártelnökök megállapodására volt szükség, ugyanis az Országos Előválasztási Bizottság (OEVB) pénteki ülésén nem tudott dönteni a konkrét időpontról a hat ellenzéki párt delegáltja – tudta meg a Telex több forrásból. 

A lap megjegyzi, hogy több mint egy héten át arról szóltak a pletykák, valamint a belső szivárogtatások, hogy a DK „akadályozza a második forduló meghosszabbítását”, illetve azt a Karácsony Gergely és az őt jelölő pártok által tett javaslatot, hogy ne csak csúsztassák a második fordulót, főképp az első forduló és annak eredményhirdetése körüli késlekedések miatt és a jobb felkészülés érdekében, hanem könnyítsék meg az online előválasztók regisztrációját. 

A Demokratikus Koalíció viszont azt állította, hogy az ügyben péntek előtt nem lehet dönteni, illetve hogy ők mindenben elfogadják az OEVB döntését, amire viszont hatpárti konszenzusra van szükség minden tekintetben. 

Ahogy arról korábban az Index is beszámolt , Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció miniszterelnök-jelöltje nyerte a kedd este zárult ellenzéki előválasztás első fordulóját a kormányfőjelöltek között.

Második helyen az MSZP, a Párbeszéd és az LMP által támogatott Karácsony Gergely  főpolgármester végzett, míg a harmadik helyre Hódmezővásárhely polgármestere, Márki-Zay Péter ért oda.

Márki-Zay Péter később egy, a Kossuth téren tartott sajtótájékoztatóján bejelentette: miniszterelnök-jelöltként és miniszterelnökhelyettes-jelöltként mennek tovább a második fordulóba Karácsony Gergellyel, de arról még nem állapodtak meg, melyikük melyik pozíciót kapná.